728 x 90

Ракия Фест 2019 подгря публиката за Коледните празници

Традиционно очакван интерес отбелязаха организаторите след финала на VII издание на Rakia & Spirits Fest с оглед на броя посетители. Тази година за първи път изложението на най-изисканите алкохолни напитки беше в дните петък и събота, а не както в предишните издания събота и неделя. И засега очевидно това е по-рационалното решение. В зала 7

Традиционно очакван интерес отбелязаха организаторите след финала на VII издание на Rakia & Spirits Fest с оглед на броя посетители. Тази година за първи път изложението на най-изисканите алкохолни напитки беше в дните петък и събота, а не както в предишните издания събота и неделя.

И засега очевидно това е по-рационалното решение. В зала 7 за първи път имаше и пресцентър, който постоянно беше на разположение на 48 журналисти, които отразяваха на място Софийския високо-градусов фестивал.

Организаторите за първи път дадоха зелена светлина на няколко конкурса. Всеки посетител имаше възможност да пусне в специална урна името на най-харесаната от него напитка. В първия ден акредитираните журналисти на същия принцип в начинанието „Ловци на вкусове” определиха своята ракия.

От гласувалите 22-ма членове на журито, най-много гласове – 6, получи ракия „Аламбик” на Черноморско злато Поморие. С 5 гласа веднага след нея се нареди „Лозова ракия” на Тиквеш – Северна Македония. Журналистическото братство, което не беше опитало ракията-победител, пустосваше, че наградените поморийци така и не почерпиха за отличието с поне 2 бутилки в пресцентъра. Познавачите добавиха, че дори и за хора средна класа 40 лева за 700 грама „Аламбик” е скъпичко.

За сметка на това пък симпатиите на акредитираните представители на медиите обра гроздовата ракия „Кехлибар” – винпром Карнобат, с която изложителите почерпиха за извоювания златен медал на същия еликсир от Брюксел. През втория ден журито, начело с председателя и ценител на изисканите вкусове агент Иван Тенев, беше редуцирано до 9 журналисти, които трябваше да определят международна ракия на фестивала в два раздела – гроздова и плодова. Всеки от колегите имаше право да дава от 1 до 3 точки, а самите бутилки бяха изцяло скрити в непрозрачни торбички с логото на феста.

Общо се състезаваха 9 ракии, най-вече от Балканите, включително и китайска. Безспорният победител на фестивала се оказа „Лозова ракия” – Тиквеш , която събра 21 точки. След нея се наредиха 3 вида ракии с по 18 точки. При плодовите напитки спечели Кайсия Златна представена от МВ impex – Босна и Херцеговина.

На прага на последния месец от годината по-предприемчивите столичани и техните гости си напазаруваха за празниците отбрани селекции ракии на цени на производителите. Е, имаше изключения като ракия от 384 лева, както и такива питиета със златни люспи в съдържанието на бутилката, но нали за всеки влак си има пътници. Всички конкурси нямаше да са толкова истински, ако не бяха спонсорите и спомоществователите на пресцентъра, които се погрижиха за бързото изчистване на вкусовите рецептори на членовете на журито.

На първо място ресторант „Баш мерак”, Панчарево – традиционна българска кухня, месокомбинат Костинброд със сурово-сушените продукти под марката „Еленко”, Фабриката за майонеза, лютеница, горчица, салати и други „Олинеза”, Холандската пекарна на най-вкусните хлябове в сърцето на София „JoVan”, кашкавалите, сирената – пушени, саламурени и други на „ЖоСи”, на парти ядките – микс на „Вкусна ядка” 9 АЯ, както и на организаторите от Експо Тийм, които обгрижваха подобаващо журналистическото войнство.

Най-радостният факт е, че по време на двата дни на Ракия фест в София от Пътна полиция отчетоха, че няма нито едно пътно-транспортно произшествие, освен малко-очаквания необичаен сблъсък в столицата между такси и линейка. Явно призивите, които всички акламираха постоянно, „Не карам пил” и ползвам по време на феста „Дринк енд драйв” , дадоха положителен резултат.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт