728 x 90

Провокативната концепция COLOUR ONE for MINI

    Инсталация COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings анализира автомобила в неговата цялост и същността на всеки отделен детайл В рамките на изложението Salone del Mobile 2012 MINI представя инсталацията COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings. Работата на признатия по цял свят холандски дизайнерски екип проучва дизайна на MINI One, като вниква

    Инсталация COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings анализира автомобила в неговата цялост и същността на всеки отделен детайл

    В рамките на изложението Salone del Mobile 2012 MINI представя инсталацията COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings. Работата на признатия по цял свят холандски дизайнерски екип проучва дизайна на MINI One, като вниква и в най-малките детайли и анализира дизайнерския процес. Резултатът е провокативна интерпретация, която включва типичните стилови средства на Scholten & Baijings – цветове и материали – и по нов начин дефинира и демонстрира закономерностите на автомобилния дизайн. Концепцията COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings може да бъде видяна до 28 април на изложението INTERNI Legacy в държавния университет в Милано.

    Пътят е целта: нова дефиниция на автомобилния дизайн
    Вдъхновени от принципа на Concept Cars, Щефан Шолтен и Карол Байингс започват разглобяването на MINI One. Като базов модел на семейството на MINI MINI One е олицетворение на всички характерни черти на марката и е идеалният модел, за да бъдат показани основополагащите принципи в дизайна на MINI.
    Scholten & Baijings свалят слой по слой от MINI One и анализират както автомобила като цяло, така и отделни му части. В своята работа подчертано концептуалните дизайнери си поставят въпроса за съзиданието и се опитват да достигнат до същността на всеки отделен детайл. Освен това холандците са допълнили и минимализираните от тях части с характерните за Scholten & Baijings цветове и структури. По този начин и в тясно сътрудничество с дизайнерския екип на MINI при тази напълно свободна интерпретация са създадени т. нар. Art Parts – детайли, които са напълно отделени от автомобила като такъв и в своята индивидуалност позволяват поглед от съвсем нова перспектива върху автомобилния дизайн. Такива са например прозрачните гуми, отлети от смола, създадени в сътрудничество с индустриалния дизайнер и специалист по обработка на полиестер Винсент де Рик, който вече е реализирал множество проекти за архитектурното студио O.M.A. на Рем Колхаас. В своята разглобена форма седалките и предпазните колани подсказват за състезателната история на марката и са покрити със специален плат. Вратите са спестени и са подсказани извън автомобила с триизмерни, златисти структури или с порцеланов матов лак, разработен съвместно с MINI Design. Монтираните в рамката джобове и сенника, който се превръща в портмоне (Clutch) допълнително разширяват спектъра от възможности за естетическа интерпретация от страна на Scholten & Baijings. Съвсем нов поглед върху мобилността дават и пейзажите, които се изобразяват на прозорците: в зависимост от това дали гледате назад, настрани или напред, имате поглед към миналото, настоящето ли бъдещето.
    С тази презентация Scholten & Baijings отново се връщат към състезателната история на MINI: COLOUR ONE for MINI от Scholten & Baijings е представен в стилизиран бокс. И тъй като във фокуса на вниманието е процесът на създаване на формите, до експоната са представени и скици, мостри от цветове и платове, както и вдъхновяващи предмети и снимки от процеса на създаване на инсталацията.
    „С това сътрудничество ние осъществихме една мечта, която може би носи в себе си всеки продуктов дизайнер. Пренасянето на нашия начин на мислене върху един толкова вездесъщ продукт като автомобила е великолепен шанс в нашата работа. Въпросите, които си поставяме, и решенията, които намерихме, бяха като просветление за всички участници. Много сме щастливи от съвместната си работа, която не на последно място изразява и ангажимента на всеки участник в процеса”, казва Щефан Шолтен за значението на този проект за своето дизайнерско студио. В същото време COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings не се опитва да бъде само вдъхновение за всички непосредствени участници в проекта. „Дори и страничните наблюдатели се вдъхновяват от дълбочината, скрита зад него, и може би дори ще бъдат подтикнати да преосмислят собствената си работа”, е мнението на Карол Байингс за вдъхновяващия потенциал на инсталацията.
    Scholten & Baijings съчетават минималистични форми, балансирано използване на цветове, традиционно занаятчийско изкуство и индустриални методи за производство в уникален дизайнерски стил, който не е задължително да бъде дефиниран като холандски. Финото чувство, омагьосващите цветове и изискания подбор от материали в техните творби са получили голямо признание сред дизайнерите от целия свят. Както свободните им проекти, така и създадените по поръчка се колекционират и излагат по целия свят.
    На изложението INTERNI Legacy, организирано от италианското списание за дизайн INTERNI, MINI е един от основните актьори на Design Installation COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings. Експонатът е представен в рамките на Fuori Salone 2012 в Cortile del 700 на държавния университет на Милано Università degli Studi di Milano. Между останалите участници на изложението са и Патриция Уркиола от страна на Missoni. Инсталацията може да се види до 28 април 2012 година.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт