728 x 90

Вино KABILE на Вила "Ямбол" – вдъхновено от една легенда

Вила Ямбол – една от най-старите изби в Южна България, избра за име на последната си серия вина – KABILE. И това не е случайно. Серията е кръстена на античния град Кабиле, който се намира до Ямбол. На етикета е изобразена древната тракийска богиня Кибела. Новата марка на Вила Ямбол е създадена в почит на

Вила Ямбол – една от най-старите изби в Южна България, избра за име на последната си серия вина – KABILE. И това не е случайно. Серията е кръстена на античния град Кабиле, който се намира до Ямбол.

На етикета е изобразена древната тракийска богиня Кибела. Новата марка на Вила Ямбол е създадена в почит на най-древните традиции за винопроизводство в ямболския регион.

„Нашето вино съживява легендата за най-могъщия град на траките Кабиле, който е бил покровителстван от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион“, коментират от Вила Ямбол. Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решиха да създадат вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появява KABILE – едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка.

Според легендата, в обятията на плодородните земи по долината на река Тунджа се намирал богатият тракийски град на име Кабиле. Цар Спарток управлявал справедливо града, а Великата богиня-майка Кибела (позната днес като Артемида) бдяла над него и покровителствала жителите му. Тя била господарка на всичко и всеки, всеобемна и всемогъща сила, която сплотявала и определяла ритъма на живота.

Град Кабиле бил известен със своята монетарница, единствена в Тракия, където отсичали монети от бронз и сребро. Историческите хроники сочат, че първите монети, на които се появява лик на човек са именно от там, а на тях е бил ликът на Цар Спарток. Един ден по време на лов царят паднал от висока скала и издъхнал. Смъртта му била съкрушителна за всички и черни дни надвиснали над великото царство.

Наблюдавайки западащия град, върховната богиня Кибела се намесила. До масивните крепостни стени, засяла лозя и обещала на народа си, че от плодовете й ще потече чудодеен сок, носещ величието на Цар Спарток. Тогава жреците въвели ритуал всяка сутрин да се събират, за да събудят с песни Великата майка и да приветстват раждането на слънцето, за да порасте богато и сочно гроздето.

Лозницата наистина започнала да ражда сладко и сочно грозде. Не след дълго траките се научили как да превръщат неговия сок в божествен еликсир, който нарекли вино. Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се превърнала в най-търсената обменна стока на царството.

Народът държал всички по света да знаят, че именно там се отглежда най-сочното грозде. Затова бил създаден печат с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино от Кабиле.

Именно от тази легенда Вила Ямбол се вдъхнови за своето вино. Затова и богинята-майка Кибела е изобразена на етикета на бутилката – една симпатична препратка към величието на този регион.

В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.

„Според сведенията, Ямбол може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо, днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции“, допълват енолозите на Вила Ямбол. В момента KABILE се предлага в 6 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон, KABILE Мерло и Каберне Совиньон и KABILE Сира.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт