728 x 90

Аристократичният сорт сира допълни серията KABILE на Вила "Ямбол"

Фамилията от серия вина KABILE на „Вила Ямбол“ се увеличи с още едно червено вино. То е от сорта Сира, реколта 2016. KABILE Сира се отличава с тъмнорубинения си цвят с пурпурна дълбочина. На нос се усеща черна череша, тъмна стафида и елегантна барикова зрялост. Вкусът е богат и плодов, с пикантен финал и апетитен

Фамилията от серия вина KABILE на „Вила Ямбол“ се увеличи с още едно червено вино. То е от сорта Сира, реколта 2016. KABILE Сира се отличава с тъмнорубинения си цвят с пурпурна дълбочина.

На нос се усеща черна череша, тъмна стафида и елегантна барикова зрялост. Вкусът е богат и плодов, с пикантен финал и апетитен послевкус. Има отличен енотечен потенциал.

Сирата се счита за един от най-аристократичните сортове вина. И като истински аристократ е абсолютно непредсказуема. Сортът дава изключително ароматно и комплексно вино с гладка и мека структура. То е незаменимо допълнение към местни ястия.

По-конкретно KABILE Сира е комплимент за избрани специалитети от пернат дивеч – пъдпъдък, патица, фазан, пуйка, както и към заек, за свинско, агнешко, говеждо, сухи месни деликатеси и твърди сирена. Комбинира се особено вкусно и с традиционно, бяло саламурено сирене – краве, овче, козе. Сервира се при стайна температура, напомнят професионалните енолози.

Пазарните проучвания сочат, че в последните три години сортът е все по-търсен и у нас. Българинът не просто харесва сира, но търси качествени вина от нея. Сира е четвъртият най-разпознаваем сорт след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

„Вила Ямбол“ представи серията си KABILE в началото на тази година. Досега тя включваше пет разновидности: в бялата гама – Шардоне и купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено вино купаж от Мерло и Каберне Совиньон, както и купаж от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон.

Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales в Париж, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На “Световното за вино” или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията.

На тазгодишната Винария със "Златен Ритон" като най-добро бяло вино се отличи Шардоне и Совиньон блан, реколта 2016, а със злато си тръгнаха червените купажни вина Мавруд и Каберне совиньон, Мерло и Каберне совиньон.

Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка.

„Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Вложихме всичките си усилия да вземем най-доброто от региона, т.е. нашата сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.

Избата е една от най-разпознаваемите и обичани у нас. Продава успешно български вина в над 20 страни от 4 континента. През годините се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Германия, Швейцария, Дания, Чехия и дори от Япония, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Палестина и т.н.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт