728 x 90

Супер голф чрез Волво край Черно море догодина

    България излиза на световната голф сцена в навечерието на Световния Volvo мач плей шампионат 2013 Ръководителите от Volvo – Cars и Trucks, IMG и Европейската верига по голф, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и Българската голф асоциация чрез нейния шеф Красимир Гергов се събраха на пресконференция в София по повод предстоящия Световен

    България излиза на световната голф сцена в навечерието на Световния Volvo мач плей шампионат 2013

    Ръководителите от Volvo – Cars и Trucks, IMG и Европейската верига по голф, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и Българската голф асоциация чрез нейния шеф Красимир Гергов се събраха на пресконференция в София по повод предстоящия Световен Volvo мач плей шампионат. Събитието сложи начало на обратното броене преди първото за България събитие от Европейската верига – Световния Volvo мач плей шампионат 2013, който ще се проведе на великолепното българско голф игрище Тракийски скали (Thracian Cliffs, дизайн – Гари Плеър) от 16 до 19 май. То се намира в близост до Каварна. Турнирът е не нещо като финален бараж на европейските квалификации за световното първенство във футбола, например.
    Елитният Световен Volvo мач плей шампионат, който догодина празнува 50-ия си юбилей, ще събере 24-ма от най-добрите голфъри в света. Те ще се състезават за престижния трофей чрез квалификационен цикъл, чиято цел е да отсее възможно най-силния състав за турнира. До момента сред покрилите квалификационните критерии са Никола Колсартс, шампион от 2012 г., и Шейн Лаури, победител в Portugal Masters 2012. Само преди седмица станаха ясни и първите четирима в “Надпреварата за Дубай”, които също получават право на участие – това са Рори Макилрой, Джъстин Роуз, Луи Оостхюйзен и Петер Хансон. На пресконференцията беше обявено и че наградният фонд за 2013 г. се увеличава на 3,000,000 евро (с 250,000 евро повече в сравнение с 2012 г.), като победителят ще получи 800,000 евро.
    Тазгодишният шампион от турнира Никола Колсартс коментира: “Спечелването на титлата от Световния Volvo мач плей шампионат през 2012 г. е сред най-значимите лични успехи в цялата ми кариера. Без съмнение победата ми в един толкова престижен турнир повиши доверието към мен на капитана Олазабал, който реши да ме включи в отбора за Купа Райдър 2012. Списъкът с победителите от турнира в предишни години изглежда като истински алманах на световния голф. За мен е голяма чест името ми да стои редом с тези на легендарни играчи като Гари Плеър, Грег Норман, сър Ник Фалдо и безспорно най-добрия мач плей състезател за всички времена Севе Балестерос.”
    “Много се вълнувам от възможността да се опитам да защитя шампионската си титла на ново игрище”, продължи Колсартс. “На фона на и без друго славната си история, Световният мач плей шампионат предприема поредния исторически ход с провеждането на първия турнир от Европейската верига в България. Очаквам с нетърпение да играя в България през май.”
    Българският министър на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков изрази подкрепата си за Световния Volvo мач плей шампионат. “За мен е удоволствие да приветствам днес с добре дошли нашите партньори от Volvo, IMG и Европейската верига. По света има много прекрасни голф игрища и дестинации, които мечтаят за домакинството на такива турнири, затова съм изключително горд, че именно България бе избрана да организира това престижно международно състезание. Поласкани сме, че шампионат с такава славна история избра именно нашата страна за домакин на 48-ото си издание. С нетърпение очакваме през май 2013 г. да посрещнем най-добрите голфъри в света. Работихме усилено за развитието на голфа в България и мащабното медийно отразяване, което ще получи шампионатът догодина, ще ни даде отлична възможност да покажем пред света достойнствата си като голф дестинация.”
    Пер Ериксон, президент на Volvo Event Management, коментира: “Ние във Volvo се гордеем с нашата иновативност, оригиналност и далновидно мислене. Това се отнася за всички сфери на дейност – от изобретяването на предпазния колан до превръщането ни в първата западноевропейска марка, организирала голф събитие в Китай. Сега ставаме и първата компания, която ще проведе турнир от Европейската верига в България. Thracian Cliffs представлява не само великолепна сцена за този престижен турнир, но и отлична възможност за бизнес развитие, тъй като Източна Европа е много важен бизнес регион за нас. За нас е удоволствие да работим съвместно с българското правителство и с Българската голф асоциация. Гордеем се с това, че постоянно правим революционни иновации и очакваме с нетърпение провеждането на нашия 130-и професионален голф турнир в България през май следващата година.”
    Гай Кинингс, глобален съуправляващ директор на IMG, добави: “За всички в IMG Световният Volvo мач плей шампионат е нещо много специално, тъй като стартира в същата година, в която е основана и нашата компания. Днес, 50 години по-късно, с радост можем да отбележим, че с подкрепата на нашите партньори от Volvo и Европейската верига този исторически шампионат продължава да превзема нови върхове и неизменно е съществена част от световния голф календар. Изключително благодарни сме на българското правителство и на Българската голф асоциация за тяхната подкрепа и гостоприемство. Доволни сме, че амбицията ни да организираме в България турнир с такова глобално значение се увенча с успех. Наградният фонд от 3 000 000 евро и милионите, които Volvo инвестира в голфа през последните 25 години, говорят красноречиво за ранга на шампионата.”
    Кийт Уотърс, главен оперативен директор на Европейската верига, обяви: "Благодарим на българското правителство, на Българската голф асоциация и на Голф клуб Thracian Cliffs за тяхната далновидност и отдаденост на този престижен турнир и на Европейската верига. Голф клубът и страната ви са сред 28-те нови дестинации в международния календар на Европейската верига за 2013, което допринася за реализирането на нашите амбиции да развиваме спорта и нови голф дестинации.”
    Красимир Гергов, председател на Българската голф асоциация, коментира: “Един от най-емоционалните ми спомени, свързани с българския голф, е Първото открито първенство на България през 2004 г., когато Volvo станаха спонсори на турнира. Оттогава компанията неизменно подкрепя развитието на голфа у нас. Бяхме изключително доволни, когато Volvo, IMG и Европейската верига оцениха предимствата на България като голф дестинация и потвърдиха домакинството на Thracian Cliffs за Световния Volvo мач плей шампионат. Насочваме усилията си към това да съдействаме на IMG и Volvo да проведат един първокласен турнир, който да покаже на света достойнствата на България като голф дестинация.” 
    Шампионатът ще бъде отразен от медиите по цял свят с около 1600 часа телевизионно излъчване в над половин милиард домакинства. Турнирът претърпя огромно развитие след преместването му от Уентуърт през 2009 г. и успява да привлече най-добрите голфъри в света, които се класират по заслуги. Броят на състезателите бе увеличен на 24, а форматът на игра – променен. Участниците се разделят в осем групи по трима и тези групи играят в четвъртък и петък. Първите двама от всяка група (общо 16 играчи) продължават във фазата на елиминациите в събота, а полуфиналите и финалът са в неделя.
    Последните три издания на Световния Volvo мач плей шампионат се проведоха в испанския Голф клуб Finca Cortesín. Преместването му в световно признатото игрище по дизайн на Гари Плеър бележи и първия турнир от Европейската верига, който ще се проведе в България. Разположено по протежение на скалистия бряг и безкрайната синева на Черно море, Thracian Cliffs безспорно е едно от най-зрелищните игрища в света. Самият Гари Плеър обяви при откриването му: “Няма да намерите такова игрище никъде по света.” Като признание за уникалните характеристики на терена, Thracian Cliffs често е наричано "Pebble Beach на Европа".

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт