728 x 90

Аксел Харди показа уникален двулицев жакард (мега галерия)

Дизайнерката Аксел Харди създаде уникален двулицев жакард – иновация при авторските плетива. Миксиране на материи, различни методи за обработване и техники за багрене, са в основата на иновативния подход на дизайнерката, която 25 години експериментира в създаването на плетива. Своеобразен връх в нейното творчество е уникална тъкан – двулицев жакард, разработен лично от нея. По

Дизайнерката Аксел Харди създаде уникален двулицев жакард – иновация при авторските плетива. Миксиране на материи, различни методи за обработване и техники за багрене, са в основата на иновативния подход на дизайнерката, която 25 години експериментира в създаването на плетива.

Своеобразен връх в нейното творчество е уникална тъкан – двулицев жакард, разработен лично от нея. По време на пресконференция Аксел Харди показа ревю (мега галерия) с избрани авторски плетива и демонстрира интересни трансформации на многофункционални облекла от умни материи.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода и водещ на пресконференцията, представи дизайнерката Аксел Харди, като подчерта важността на нейния иновативен творчески подход. Той акцентира върху приноса, който тя има за съхраняването на този толкова ценен занаят, какъвто е плетенето и неговото адаптиране към съвременната мода.

„Колекциите на Аксел Харди винаги са правили впечатление със своя уникален и разпознаваем стил.“, сподели проф. Любомир Стойков и обясни, че този стил е микс от бохо-шик, фънки елементи, лагенлук, етно, готик и авангард.

По време на пресконференцията Аксел Харди демонстрира трансформациите при многофункционална рокля от колекция „Безкрайно въображение“, изработена от иновативния двулицев жакард. Той прави дрехите мултифункционални като начин на обличане и промяна на цветовете.

Двулицевата рокля може да се носи още като пола и сукман, а наметката в горната част става асиметрична и се променя в елек и туника. Оргиналното жакардово плетиво на роклята е проектирано със знака на безкрайността, вплетен в двете букви на името Аксел Харди като символ на неограничените човешки възможности и въображение.

Дизайнерката демонстрира също интересни трансформации на двуцветен комплект в натурално и тюркоазено от колекция „Морски бриз“. Блузата може да се носи като топ без ръкави и като болеро, заедно и поотделно. Полата на две нива (мини отдолу и макси отгоре) може да се трансформира в блуза, рокля и туника, както и в панталон с два или с един крачол за по-смела асиметрична визия.

Освен трансформациите на дрехите, предложени от самата дизайнерката, всяка дама може да следват въображението си и също да експериментира с различни комбинации. Избрани облекла от колекции на Аксел Харди бяха представени от Ива Атанасова, Никол Предьова и Антоанета Боянова – Lady Bulgaria World 2018.

Всички умни материи, които дизайнерката използва сa естествени терморегулатори, произведени в България. По време на пресконференцията стана ясно, че Аксел Харди експериментира с миксиране на материи, смесва различни като състав нишки, за да създава уникални прежди и дрехи.

Дизайнерката комбинира традиционно ръчно плетене на една, на две куки и високотехнологично машинно изплитане. Типично за нейния стил е комбинирането на плетива и плат от естествени суровини. Сред иновативните подходи на дизайнерката е създаването и на уникален пачуърк – микс от различни материи и плетива.

Специфично за Аксел Харди е съединяването на модулите при пачуърка (както и на отделни елементи от една дреха) с декоративен оверлог, изплетен от прежда. Чрез него при облеклата се постига и ефектът на две лица. Отново пачуъркът, който в момента се завръща като актуална тенденция, е в основата на безотпадъчното прозводство на Аксел Харди. Тя самата сподели, че не изхвърля нито едно парче плат или плетиво, а те стимулират въображението й да създава нови дрехи.

Органичното багрене на тъканите е друга сфера, в която дизайнерката прилага иновативни творчески техники. По време на пресконференцията Аксел Харди демонстрира нова тенденция „цветни абстракции“. Тя е резултат от комбинирана техника за обработване на плетивата, създадена от дизайнерката. Интересните „цветни абстракции“ се постигат чрез отнемане поетапно на цвят и ръчно рисуване върху плетивата.

Любопитно е, че при багренето се използват органични елементи като люспи от орехи, плод бъз, листа от явор, мъхове и лишеи, обелки от лук, билки, чайове и др. Дизайнерката лично комбинира багрене на плетиво и на плат, като е възможно то да става и на готова дреха.

За сезон есен-зима Аксел Харди залага на плътен памук, виржинска свежа вълна, алпака, кашмир, естествена коприна и естествена вискоза, направена от дървесина. Нейна любима суровина за пролетта и лятото е лена, също соята (наричана вегански кашмир), бамбукова вискоза, естествена коприна.

Тези суровини се използват и като прежди за смесване и изплитане, и като платове. За лятото друга любима на дизайнерката суровина е най-висококачественият сорт памук от Египет – Мако, изключително мек с дължина на влакното 34 мм.

Нова суровина като тенденция, която ще присъства в колекция „Еуфория“, е преждата от 70% индустриален коноп и 30 % памук. Тази колекция за сезон пролет-лято Аксел Харди ще покаже за първи път по време на предстоящия ревю-спектакъл на Годишните награди на Академията за мода – „Златна игла 2019“ през месец март.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт