728 x 90

Спасителни акции на „Пожарна безопасност и защита на населението”

Всички спасителни операции се провеждат в постоянна координация с Агенция „Пътна инфраструктура” и други органи на изпълнителната и на местната власт 120 автомобили с екипи с 500 служители на звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” /ПБЗН/ при Столичното и Областните управления ПБЗН на Главна дирекция ПБЗН са включени в операции по оказване на

Всички спасителни операции се провеждат в постоянна координация с Агенция „Пътна инфраструктура” и други органи на изпълнителната и на местната власт

120 автомобили с екипи с 500 служители на звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” /ПБЗН/ при Столичното и Областните управления ПБЗН на Главна дирекция ПБЗН са включени в операции по оказване на помощ на закъсали автомобили, хора и наводнени сгради. Всички спасителни операции се провеждат в постоянна координация с Агенция „Пътна инраструктура” и други органи на изпълнителната и на местната власт. За времето от 00:00 часа до 12:00 часа на 7 януари звената за ПБЗН са реагирали на 170 сигнала за произшествия, от които 25 пожара, 107 спасителни дейности и 3 лъжливи повиквания.

Област Ловеч
Времето в област Ловеч е облачно и вали сняг. Снежната покривка е от 15 до 50 см. Пътната настилка се почиства и опесъчава от 54 машини. Пътищата са проходими при зимни условия. Проходите Троян – Кърнаре и Шипково – Рибарица, както и пътя село Соколово – село Микре са затворени за движение. Цялата област е затворена за движение на товарни автомобили и МПС с ремаркета и полуремаркета. Леките МПС да се движат с вериги. Град Тетевен и град Ябланица са без електро захранване. Екипи на енергоснабдяване работят по отстраняване на авариите.
Аварирали са автобус с 40 пътника в село Глогово, автобус с 30 пътника между село Брестница и Стрелките, 35 тонен товарен автомобил с бързоразвалящи се храни до село Сопот.
РСПБЗН – Тетевен разчиства паднали дървета в село Гложене. РСПБЗН – Ябланица изтегля автобуса между село Брестница и Стрелките. 2 екипа от РСПБЗН – Ловеч са на помощ в град Тетевен.
Извозват се хора на хемодиализа от село Малиново и село Българене.
Област Перник
На главен път Е – 79 в района на село Студена и село Старо село са закъсали около 60 тира, вследствие на обилния снеговалеж и силния вятър. В момента на мястото на произшествието са екипи  на ОУПБЗН – Перник и един автомобил “Татра – 815” от ОУПБЗН София. Осигурени са машини за почистване на снега и опесъчаване от Областно пътно управление град Перник. На място се намират екипи на магистрална полиция.
Област Сливен
Екип на РСПБЗН-Сливен извършва отводняване на вили в местността ”Селището”. Затворен е пътя Сливен – Стара река поради разрушен участък в района на местността ’’Качулка”. Има наводнени множество сгради в град Котел, село Градец  и село  Катунище,  община Котел. Екип на РСПБЗН-Котел отводнява сгради в града и сгради в село Градец. Получени са множество сигнали за наводнени сгради в град Нова Загора, които се отводняват от екипи на РСПБЗН – Нова Загора. Екип на РСПБЗН – Твърдица  отводнява двора на СОУ „Неофит Рилски”. Разрушена е дига на рeка Блягорница в района на село Бинкос, община Сливен. Сьздадена е организация от община Сливен и се работи за временно възстановяване на дигата. В село Старо село е спряно подаването на питейна вода поради наводняване на помпената станция. В село Ичера е спряно електрозахранването поради наводняване на трафопостовете.
Област Габрово
 Всички пътища и проходи в Област Габрово са проходими. Проходът Шипка е отворен за движение. Отворени са и пътищата Габрово -Трявна, Габрово -Дряново и Габрово -Севлиево. Няма населени места без електрозахранване. 
Силите и Средствата на ПБЗН са участвали в 4 операции по отстраняване на паднали дървета и клони върху пътното платно, 2 операции по оказване на съдействие на закъсали автомобили.
Област В.Търново
В цялата област има снеговалеж като по- обилен е в община Велико Търново, община Горна Оряховица и община Сухиндол.
Река Янтра, в района между град Горна Оряховица и град Долна Оряховица е с повишено ниво. Извършва се наблюдение. Нивото на река Стара река в района на село Джулюница е започнало да се понижава. Отчита се повишение на нивото на река Голяма река в района на град Стражица.
В община Елена в района на язовир “Йовковци” 15 махали са без електричество. В община Свищов без електричество са село Козловец и село Совата. Няма затворени пътни участъци в областта, движението на МПС се извършва при зимни условия
Област Бургас
В бургаска област, река Луда Камчия е излязла  от коритото си. Прекъснат е пътя, няма електрозахранване и са наводнени 10 къщи в село Дъбовица, община Сунгруларе. По отводняването работи екип от СД град Айтос. Съвместно с кметството на с Дъбовица е организирано премахването на падналите дървета и почистването на коритото на реката.
Област Враца
Изтеглен е закъсал автомобил в района на село Кален, община Мездра. В община Враца се извършва отстраняване на паднали клони и дървета от пътното платно на Оряховско шосе да бензиностанция ”Лукойл”, пътното платно от за село Веслец преди тунела и пътното платно на път ІІ – 15 Враца-Оряхово.
Област Стара Загора
В област Стара Загора, е затруднено движението по пътя Казанлък-Бузлуджа, поради падналия над 30 см. сняг. Затрупан е пътя  около хотел ГУСВ “Еделвайс” в природен парк “Бузлуджа”. В сградата се намират около 40  деца – лагерници. Създадена е организация за изпращането на два снегорина посока хотела. Пътят ще бъде почистен в кратък срок. Няма откъснати населени места и такива с прекъснато електроснабдяване, водоснабдяване и телекомуникации. Екипите на ОУПБЗН – Стара Загора участват в една аварийно-спасителна операция – отводняване на къща в град Чирпан.
Област Русе
В община Русе 5 населени места са без електрозахранване.
В община Сливо поле 9 населени места са без електрозахранване. В община Две Могили 4 населени места са без електрозахранване. В община Иваново 5 населени места са без електрозахранване. В град Бяла една маха е без електрозахранване. Наводнени са пътя за Безмитна зона посока град Силистра и пътя за терминала на пристанището в град Русе. Получени са над 50 сигнала за паднали дървета и опасни предмети вследствие на силния вятър. Създадена е организация за отводняване на наводнените пътни участъци и премахване на падналите дървета и опасни предмети.
Област Кърджали
На територията на цялата област Кърджали вали сняг, на високите места има образувала се снежна покривка до 20 см. Няма въведени ограничения за движение. Към момента няма опасност от преливане на язовир ”Кърджали”. Язовир ”Студен кладенец” остава около 1,3 метра до кота преливане. В момента работят и двата ВЕЦ-а. Налице е свличане на пръст в средата на микроязовир в село Сестринско, община Кърджали и има опасност за съседни къщи. Изпратен е багер.
Язовир “Ивайловград” прелива от всички преливници. По международно споразумение властите в Република Гърция са предупредени от Министерството на Икономиката и Енергетиката. Наводнена е помпената станция в село Върхари.
Службите на ПБЗН са участвали в отстраняването на паднали дървета, отводнявания на мазета на къщи, жил.блокове, детски градини и паракотелно на МБАЛ гр. Момчилград.
Област Смолян
В следствие на обилния снеговалеж по пътищата има от 40 до 60 см. снежна покривка. Цялата снегопочистваща техника работи.
Силите и средствата на ПБЗН участват по 20 сигнала за аварийно – спасителни дейности (изтегляне на закъсали автобуси, товарни автомобили, паднали дървета на пътните платна, отводняване на сгради). Произшествията са предимно в курортен комплекс Пампорово, пътя Рожен – Смолян, Девин, Златоград. Села в районите Златоград, Баните, Рудозем, Чепеларе, Доспат са без електрозахранване, като екипи на EVN работят по възстановяването му. В село Мугла има закъсали два екипи на EVN, като екип на ОУПБЗН – Смолян е изпратен на помощ.
Област Пловдив
Силите и средствата на ПБЗН участват в отстраняване на паднали дървета и разчистване на пътя за хижа “Здравец и хижа “Копривките”, община Куклен. Изпратена е снегопочистваща техника от Община „Куклен”. Движението в тази отсечка е силно затруднено поради големите снегонавявания и падналите дървета. Призовават се гражданите да не предприемат пътуване в този район, освен ако не е крайно необходимо. Участниците в снегопочистващата акция са осъществили контакт с  140 деца от Варна, почиващи в момента в комплекс „Копривки”, както и с други 16, настанени в хотел на Стъкларския завод. От разговорите е станало ясно, че групите разполагат с достатъчно количество с храна и вода до приключване на акцията.
Област Благоевград
Възникнала е усложнена обстановка на път Е79. Създадена е организация с местните власти за почистване на заснежените участъци. Пътя Белица – Семково е почистен и отворен. Вследствие на снега са били блокирани деца почиващи в хижа “Рила”, които в последствие са извозени. Пътя Якоруда – Трещеник се почиства.
Област Монтана
В момента на Петрохан има снежна покривка 10 см. на пътното платно, а отстрани около 60 см. Вали обилен сняг придружен със силен вятър. Цялата снегопочистваща техника работи. В сила е забраната за преминаване на  МПС през прохода „Петрохан”.
Област Кюстендил
Пътищата са проходими при зимни условия. Почистват се и се опесъчават от пътноподържащите фирми. По пътя град Кюстендил – ГКПП – Гюешево е въведено ограничение за всички товарни автомобили да бъдат с вериги.
В момента македонската митница е затворена и тежкотоварните автомобили се отбиват от пътна полиция – Кюстендил при бензиностанция “Теди Сим” и село Жиленци до отварянето на македонската граница. Снежната покривка в град Кюстендил е 5 см. По високите места над 1 м.
Конявската планина е  проходима за товарни автомобили само с вериги.
София област
Пътищата са проходими при зимни условия. Почистват се и се опесъчават от пътноподържащите фирми.
В района на Етрополе в района на ”Златишки” проход вследствие на 1 метровия сняг са закъсали 3 джипа с около 25 човека които са настанени в хижа ”Кокалското” – изпратена е техника и помощ.
Екипи от РУПБЗН София област оказват помощ на два закъсали автомобила при село Малък искър.
Пожарен автомобил е заминал за автомагистрала ”Хемус”при тунел “Топли дол” за отстраняване на паднали дървета на пътното платно. Автомобил “Татра” е заминал за местността ”Студена” след Перник за изтегляне на закъсали товарни автомобили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт