728 x 90

КАТ засече 4182 нарушения за седмица

– Само за седмица бяха установени 4182 водачи и пътници в МПС, нарушили Закона за движение по пътищата– Полицейската операция бе организирана от Европейската организация на службите на пътна полиция – TISPOL и се проведе едновременно във всички страни –  членки на ЕС Във всички страни-членки на Европейския съюз, по едно и също време /от

– Само за седмица бяха установени 4182 водачи и пътници в МПС, нарушили Закона за движение по пътищата
– Полицейската операция бе организирана от Европейската организация на службите на пътна полиция – TISPOL и се проведе едновременно във всички страни –  членки на ЕС

Във всички страни-членки на Европейския съюз, по едно и също време /от 12 до 18 март включително/, се проведе полицейска операция за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците. Операцията е организирана от Европейската организация на службите на пътна полиция – TISPOL, а целта е подобряване на безопасността на движението и предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия, причинявани от водачите на МПС.
По време на кампанията на територията на България са проверени общо 41 113 автомобили. Установени и санкционирани са 4182 нарушения за неизползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства. В 3311 от проверените автомобили пътниците на предните седалки, дори и водачите са били без  обезопасителни колани. 871 са установените нарушители, които не са слагали коланите при пътуване на задните седалки.  Констатирани са 127 случая на неизползване и на детски обезопасителни системи. В рамките на операцията е осъществен контрол на водачите и за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Констатирани са 113 нарушения, за които са съставени актове по Кодекса на застраховането.
В хода на акцията са установени и редица криминални престъпления, за които са уведомени служители на «Криминална полиция». В Благоевград и Ямбол били засечени трима незаконни притежатели на огнестрелно оръжие. В Бургас, Варна, Велико Търново, Смолян и София- област 9 –ма  са предадени на полицията за притежание на наркотични вещества. При проверките на автомобилите полицаи от Добрич, СДВР и София – област са констатирали 7 случая на превозване на крадени стоки. Разкрити са още 55 други криминални престъпления, като голяма част от тях са управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. Анализът на резултатите показва, че провежданите масови кампании по пътна безопасност и засиленият контрол едновременно във всички Европейски страни има изключителен превантивен ефект и оказва положително въздействие върху поведението на водачите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт