728 x 90

Полицията засилва превенцията около баловете

    – Резултати от извършените от служителите на МВР проверки във връзка с абитуриентските балове– Над 80 пътни полицаи ще се грижат за добър обществен ред и недопускане на пътни инциденти в столицата Експерти от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението са проверили над 540 обекта – ресторанти, хотели, и други сгради, ангажирани с  абитуриентските

    – Резултати от извършените от служителите на МВР проверки във връзка с абитуриентските балове
    – Над 80 пътни полицаи ще се грижат за добър обществен ред и недопускане на пътни инциденти в столицата

    Експерти от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението са проверили над 540 обекта – ресторанти, хотели, и други сгради, ангажирани с  абитуриентските балове. Проверявани са наличието на планове за евакуации, изправност на пожарогасителната техника, подготовката на персонала за бърза реакция при инцидент. Изключително внимание е отделено и към хижите и туристическите вили, където често абитуриентите организират втората вечер от своя празник. В 211 от проверените обекти огнеборците са констатирали нарушения на изискванията за безопасност – липса или неактуализирани документи, липса или неизправни уреди за първоначално пожарогасене, липса на изискващо се евакуационно осветление, както и експлоатация на осветителни тела. Връчени са 211 писмени разпореждания и 10 акта за административни нарушения. Дадени са указания на персонала, работниците и служителите с цел  ограничаване на предпоставките за възникване на пожари, както и за първоначалните действия при инцидент до пристигането на органите за ПБЗН. За осигуряване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия са предприети мерки за осъществяване на достъп до местата за провеждане на тържествата, както и до водоизточниците в близост до тях. Създадена е необходимата организация за бързата и навременна намеса на дежурните екипи и на наличната техника. Проведени са срещи с училищните ръководства, на които са уточнени датите и местата за провеждане на церемониите по изпращане на завършващите випуски. Изготвени са списъци на обектите, в които ще се провеждат тържествата, като те ще бъдат съхранявани в оперативните центрове при ОУ/СУПБЗН, за да се използват  при необходимост.
    На територията на 28-те областни дирекции на МВР служителите на ГД „Охранителна полиция“ са провели над 220 работни срещи с представителите на регионалните инспекторати по образованието, директорите на училищата и органите за местно самоуправление и администрация. Извършени са проверки на увеселителните заведения /ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други/, ангажирани с младежките празненства. Собствениците на заведенията са предупредени по реда на ЗМВР.  Проведени са срещи със собствениците на частни фирми или звена за самоохрана към учебните заведения. Целта е била осигуряването на безопасно извозване на абитуриентите. Създадена е организация за безопасност и сигурност на движението по автомагистралите, другите пътища и вътрешноградската пътна мрежа. Организирано е документиране с видеокамери превозването на абитуриенти и на водачите на автомобили, извършили нарушения. На този етап с мобилните камери вече са заснети 7 нарушения – на абитуриенти, които са излизали частично от автомобилите по време на движение. На шофьорите ще бъде изпратен електронен фиш със съответната наложена глоба. В различни областни дирекции са съставени са актове за административно нарушение, в някои от тях са проведени са спецакции по метода на широкообхватния контрол. Установени са 70 нарушения по Закона за движение по пътищата, съставени са два акта и и две глоби по фиш.
    За безопасното придвижване на колоните с абитуриенти от училищата и по маршрутите до увеселителните заведения служителите на пътна полиция ще регулират и подпомагат движението им на възлови кръстовища, около учебните заведения и ресторантите. Както вече съобщихме, столичните полицаи ще съпровождат колоните с абитуриенти от 11 софийски училища на 25 май  до площада пред Храм-паметник „Св. Александър Невски” и площад „Александър Батенберг”. За това се договориха  ръководствата на столичната дирекция и  Регионалния инспекторат по образование в София. В дните от 24 до 30 май територията около Храм-паметник „Св.Александър Невски” и прилежащите бул. „Княз Александър Дондуков”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител” и площад „Независимост” ще бъдат затваряни за движение, престой и паркиране на превозни средства. Съпровождането на абитуриентите ще се осъществява с моторизирани сили на пътна полиция в столичната дирекция и мобилната група за бързо реагиране „Сигма”. За недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите, контролът ще се осъществява с помощта на видеосистемите за заснемане на неправилен превоз на пътници, преминаване на червен сигнал на светофара, превишена скорост, неправилно движение по пътното платно, неправилно спиране и паркиране, употреба на алкохол и наркотици.
    МВР

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт