728 x 90

Куп политици в помощ за Дивотино и Мещица

    – Министър Цветанов: "Тук сме, за да помогнем, няма да има забравени"– Междуведомствената комисия ще има заседание, веднага щом се съберат първите постъпили документи. Продължава оценяването на щетите  от земетресението на 22 май Министрите  Цветан Цветанов, Тотю Младенов и еврокомисар Кристалина Георгиева посетиха засегнатите от земетресението села в  община  Перник – Дивотино и Мещица. Огледът

    – Министър Цветанов: "Тук сме, за да помогнем, няма да има забравени"
    – Междуведомствената комисия ще има заседание, веднага щом се съберат първите постъпили документи. Продължава оценяването на щетите  от земетресението на 22 май

    Министрите  Цветан Цветанов, Тотю Младенов и еврокомисар Кристалина Георгиева посетиха засегнатите от земетресението села в  община  Перник – Дивотино и Мещица. Огледът започна от най-пострадалите къщи в село Дивотино. „Тук сме за да ви помогнем, няма да има забравени!”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред хората от селото. „Работата на комисиите продължава във всички населени места на общината, днес към експертните групи се присъединиха още 21 инженери от регионалното министерство. Дейността изисква точност и затова ви призовавам за търпение. Комисиите ще огледат всяка къща с поражения”, отбеляза министър Цветанов. Той увери жителите на село Дивотино, че ще се проведе заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане веднага, щом постъпят първите документи, средствата ще се отпускат поетапно. 300 хиляди лева от партийната субсидия на ГЕРБ ще бъдат приведени на БЧК и също ще се използват за възстановителни дейности. Осем от къщите в селото ще бъдат съборени, а фирма ще поела задължението да извози материалите. Вътрешният министър предложи да бъде създаден Обществен съвет, който да следи и да контролира изразходването на отпуснатите от държавата пари и на даренията. Всички, които вече работят за възстановяването на своите къщи, ще получат средства срещу фактури за закупени строителни материали, допълни министър Цветанов.
    Министър Тотю Младенов се запозна на  място  с работата на социалните работници. Той заяви, че пенсиите за хората ще бъдат отпуснати още на 4 юни. Предстои утре на заседание на МС да бъде взето решение за размера на еднократната помощ, която ще получи всяко от пострадалите домакинства.
    Еврокомисар Кристалина Георгиева посочи, че е създадена необходимата организация между държавните органи и местната власт за осигуряване на подслон за хората от селищата в областта. Търси се възможност  средства от социалните фондове, които Европа предоставя за България, да бъдат пренасочени в помощ на хората, пострадали от земетресението. Тя допълни, че в борбата с природните бедствия трябва да се акцентира на превенцията и на готовността за реакция. В област Перник продължава работата на комисиите по оценка на щетите. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението са предоставени 23 фургона и 50 палатки за хората без подслон.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт