728 x 90

Airspeeder – първото ГП за летящи автомобили

Всички почитатели на "Междузвездни войни" и Анакин Скайуокър скоро ще може да видят нещо подобно и в живота. Първото Гран при за летящи спортни автомобили планират да се състои още през 2020 година. Миналата седмица на Фестивала на скоростта в Гудууд беше представена новата версия на летящия болид Airspeeder MK4, разработен от австралийския стартъп Alauda

Всички почитатели на "Междузвездни войни" и Анакин Скайуокър скоро ще може да видят нещо подобно и в живота. Първото Гран при за летящи спортни автомобили планират да се състои още през 2020 година.

Миналата седмица на Фестивала на скоростта в Гудууд беше представена новата версия на летящия болид Airspeeder MK4, разработен от австралийския стартъп Alauda Racing. Тази единична състезателна кола с алуминиева рамка и монокок от въглеродни влакна е изработена изцяло на ръка.

Неговите четири двойни витла на крилата на окачването, задвижвани от подвижна 500-киловатна литиево-полимерна батерия, са способни да ускорят този блестящ "изтребител" до 200 км/ч. Конструкторите са обединили излъчването на болид от Формула 1 със състезателен дрон и са го превърнали в нещо съвършенно ново.

Това е пилотиран електрически мултикоптер с по-добро съотношение на мощност към тегло в сравнение с това при Ф1 или изтребител. Летящите спортни коли ще бъдат снабдени с датчици, предотвратяващи сблъсък, и въздушни възглавници за защита на пилотите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт