728 x 90

Honda ASIMO ви чака в Интер Експо Център

    Видео филм на български за историята на най-усъвършенствания хуманоиден робот в света Разработен от инженерите на японския автомобилен производител „Хонда”, АSIMO е създаден с цел подобряването на ежедневието на хората чрез увеличаване на тяхната мобилност. ASIMO може да разпознава хора, предмети и жестове и да реагира адекватно. Роботът на „Хонда” може да ходи, да тича,

    Видео филм на български за историята на най-усъвършенствания хуманоиден робот в света

    Разработен от инженерите на японския автомобилен производител „Хонда”, АSIMO е създаден с цел подобряването на ежедневието на хората чрез увеличаване на тяхната мобилност. ASIMO може да разпознава хора, предмети и жестове и да реагира адекватно. Роботът на „Хонда” може да ходи, да тича, да рита топка, да носи табла, да бута количка, да се здрависва, да говори и дори да танцува.
    По време на гостуването си в София АSIMO ще бъде показан на широката публика с няколко представления. Ще бъдат представени и другите инициативи за отбелязване на юбилея на „Бултрако", официален вносител на Хонда за България.
    От 11.05 до 14.05 – в зала №5 на Интер Експо Център, ASIMO ще изнася по 5 представления дневно (всяко с времетраене 30 минути). В същата зала ще бъде представена цялата гама от автомобили, мотоциклети и АТВ-та на Хонда за България.

    График на представленията на ASIMO в Интер Експо Център:
    11.5.2012 (петък) – 11:00, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30
    12.5.2012 (събота) – 11:00, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30
    13.5.2012 (неделя) – 11:00, 13:00, 14:30, 16:00
    14.5.2012 (понеделник) – 11:00, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30

    Историята на Хонда АSIMO
    АSIMO е един от най-усъвършенстваните хуманоидни роботи в света. За да разберем какво представлява компанията Хонда, трябва да се запознаем с нейните изследвания и разработки в областта на хуманоидната роботика. Роботиката изисква върхови нива на технология и иновативен дух. Тя означава постоянна грижа за улесняване ежедневието на хората чрез увеличаване на тяхната мобилност, фокусиране върху обслужването на клиентите и създаване на продукти, които да облагодетелстват обществото.
    В свят, създаден за хора, първата задача на инженерите бе да създадат крака, способни да ходят самостоятелно.
    През 1986 първият експериментален хуманоиден робот на Хонда- Е0 ( Е нула)- прави първите си успешни крачки, но все още е твърде рано да се говори за истинско вървене. На робота Е0 (Е нула) му отнема около 5 секунди да направи една крачка. Той може да ходи само по права линия. Познато още като ‘статично ходене’, този тип движение на краката е различен от начина, по който вървят хората.
    Затова инженерите на Хонда започват обстойно да анализират човешкото равновесно ходене, за да могат по-добре да разберат механизмите на движение. Как точно се движат коленете, когато хората вървят? Колко натиск поема всяка става? Каква е средната скорост на вървене?
    Инженерите установяват, че когато хората вървят, те сякаш губят равновесие, като че ли всеки момент ще паднат напред. Типът вървене ‘падайки напред’ е трудно да бъде пресъздаден от робот и е предизвикателство, с което никой до този момент не се е справял.
    1988-а е ключова година, тъй като експерименталния робот Е2 съумява успешно да имитира динамиката на човешката походка. E2 вече може да ходи върху гладка повърхност със скорост 1,2 км в час, като последващите роботи от серия Е постигат значителен прогрес. Но всички роботи от серията Е нямат торс. След като вече са достигнали нивото да контролират движенията на краката, инженерите могат да продължат напред към следващото голямо предизвикателство – създаване на завършен робот с възможно най-леко и ефективно тяло.
    Разширява се също така научно-изследователската и развойна дейност по усъвършенстването на движенията на ръцете и дланите на робота. Тези усилия довеждат до представянето през 1993 на P1 – първият прототип на хуманоиден робот на Хонда.
    Висок цели 191 см и тежащ 175 кг, роботът има доста груб вид, но сам по себе си е постижение, защото най-накрая e създаден първият хуманоиден робот.
    При втория прототип на хуманоидния робот- P2 през 1996 инженерите постигат редица подобрения. Чрез усъвършенстваната технология за контрол на стабилността се постига по- гъвкаво движение на краката. P2 вече върви плавно във всяка посока, по неравни повърхности, а също така запазва равновесие, дори ако бъде бутнат силно или стои неподвижно. Посредством безжично дистанционно управление той може да изпълнява лесни задачи, като бутане на количка или разхлабване и завиване на болтове. Висок 182 см и тежащ 210 кг, Р2 вече притежава всички необходими устройства за работа.
    9 месеца по късно, през 1997 г, е създаден изцяло нов прототип – P3. Той е представен като първият изцяло самостоятелен ходещ двукрак хуманоиден робот. Р3 е с ръст 160 см и тежи 130 кг. Р3 вече може да ходи по-бързо – със скорост 2 км в час – изключително балансирано и плавно, а ‘мозъкът” му има изчислителната мощ на 30 персонални компютъра.

    На следващия етап по пътя към сбъдването на мечтата инженерите приемат предизвикателството да създадат нещо, което да функционира в реална човешка среда, за да го подготвят да помага на хората. Така се появява АSIMO, абривиатура от Advanced Step in Innovative Mobility /Усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност/. Когато е представен за първи път през ноември 2000 година, АSIMO e висок 120 см и тежи 52 кг. В сравнение със своите предшественици, АSIMO постига по-добър баланс, стои стабилно на краката си, движи се по-бързо, има още по -стилен дизайн и е способен да извършва лесни операции в обкръжаващата човека среда.
    Инженерите на АSIMO усъвършенстват ходенето му. Докато по-ранните роботи трябва да спрат, за да завият, АSIMO има безпрецедентната способност да ходи и завива плавно, благодарение на интелигентната, гъвкава технология на Хонда за движение в реално време. АSIMO може да предвиди следващото си движение и да коригира центъра на тежестта си спрямо него. Освен, че може да се изкачва и да слиза по стълби, АSIMO може да поддържа равновесие автоматично без предварително зададени настройки. Това прави възможно изкачването на наклони и дори балансирането на един крак.
    Височината на ASIMO също е резултат от важно стратегическо решение. Ръстът му позволява лесно да работи в нашата собствена среда, а очите му са разположени на височината на погледа на седнал възрастен човек. ASIMO е оборудван с технологии за гласово и визуално разпознаване, които му позволяват още по-добро взаимодействие с хората.
    Развитието на АSIMO продължава, приближавайки го все по-близо до мечтата за разработване на робот, който е толкова съвършен, че може да помага на хората в ежедневието им. Трябва да се положат още много усилия, но чрез ASIMO Хонда действително е направила стъпка напред в иновативната мобилност.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт