728 x 90

GM дари програмните специалисти с прекрасна нова играчка на колела

    – Новото предложение позволява на софтуерните специалисти от външни компании да създават програмни приложения за бордовите системи на автомобилите на General Motors– Гъвкава технологична рамка за приложения, която ще даде възможност за повече индивидуални настройки и актуално обновление на софтуера в автомобила, и до по-голямо удоволствие от шофирането – GM ще бъде домакин на форум

    – Новото предложение позволява на софтуерните специалисти от външни компании да създават програмни приложения за бордовите системи на автомобилите на General Motors
    – Гъвкава технологична рамка за приложения, която ще даде възможност за повече индивидуални настройки и актуално обновление на софтуера в автомобила, и до по-голямо удоволствие от шофирането
    – GM ще бъде домакин на форум на разработчиците и специалистите на софтуер, за да спомогне за внедряване на нова категория бордови програмни приложения

    General Motors обяви представянето на нова гъвкава платформа за създаването на автомобилни приложения по време на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Тази платформа ще позволи на водачите да добавят приложения и нови функции към потребителските системи на своя автомобил след първоначалната покупка, което дава възможност за актуализация и оптимизация на инфоразвлекателните системи в целия период на експлоатация на автомобила.
    Платформата дава възможност на разработчиците на софтуер да създават нова серия приложения АРI (Application Programming Interface) за потребителски автомобилни системи, позволявайки им да си взаимодействат и изграждат и надграждат своите приложения на основата на инфоразвлекателните системи в автомобилите на GM.
    GM ще предостави на софтуерните специалисти от външни фирми отворена развойна платформа SDK (Software Development Kit) на специален oнлайн портал в интернет и по този начин ще им даде възможност да си сътрудничат с GM с помощта на сигурен, оптимален и прецизен инструмент за създаване, изпитване и внедряване на възможно най-адекватните, гъвкави и добре интегрирани в бордовата архитектура приложения за автомобилни системи.
    Внедряването на тези приложения е предвидено при новите инфоразвлекателни системи, които ще отбележат своя дебют при някои от автомобилите на компанията за американския пазар през моделна година 2014, променяйки изцяло вида и начините за предлагане на софтуерни приложения в автомобилната област днес. Технологичната рамка на системата ще включва каталог на приложенията, от който собствениците на автомобили ще могат да избират с помощта на меню създадени специално за техния модел приложения за повишаване на удоволствието от управлението и времето, прекарано зад волана на автомобила като цяло.
    GM демонстрира на практика приложения, дело на четири от потенциалните партньори в новия „app” каталог –  iHeart Radio, TuneIn, Slacker и The Weather Channel. Очаква се каталогът, достъп до който предстои да получат собствениците на модели на GM непрекъснато да расте и да се обогатява в периода до официалното лансиране на новата технологична рамка за приложения от страна на GM.  

    В допълнение към всичко това, новата платформа ще позволи на програмните специалисти да разработят изцяло нова категория приложения, съвместими с бордовите системи в автомобила.
    “Щe бъде създадена нова, уникална за нашите автомобили категория приложения, която ще се различава съществено от приложенията, които днес хората ползват в своите смартфони и персонални таблети,” сподели Фил Абрам, който ръководи GM звеното за инфоразвлекателни системи. “Тук не става въпрос за това да вземем няколко приложения за мобилни устройства и да ги пригодим за използване в автомобила – нещо което повечето автомобилни компании в момента прилагат под една или друга форма. Вместо това, GM ще одобрява за инсталиране приложения, които произхождат от собственика и неговите ежедневни нужди. Така например, клиентите ще могат да изтеглят приложения, които до им помагат да шофират по-безопасно или по-икономично, с което вероятно биха намалили експлоатационните разходи на автомобила.”
    Веднъж създадени и одобрени от GM за употреба в автомобилните бордови системи, тези програмни приложения ще могат да бъдат изтеглени от бъдещите собственици на определени модели на компанията директно от автомобила с помощта на „app” каталога.
    “Клиентите на GM скоро ще имат възможност да индивидуализират и редовно да обновяват приложенията в своите автомобили,” отбеляза още Абрам, “за разлика от ситуацията днес, когато вие купувате даден модел и възможностите на инфоразвлекателната му система си остават ограничени до нивото от момента на покупката през целия експлоатационен цикъл на автомобила.”
    Досега oт GM са предоставили достъп до приложения АРI (Application Programming Interface) с дистанционни функции чрез платформата OnStar само на няколко разработчика на софтуерни продукти. Новата отворена развойна платформа (SDK) ще разшири неимоверно границите на „екосистемата”, така че външните специалисти ще могат да осъществяват контакт с конкретния автомобил чрез инфоразвлекателната система.  
    “Ние осигуряваме на специализираните в разработката на софтуер компании път към нова аудитория, поставена в различни потребителски условия и представляваща перспективна нова клиентела,” сподели Абрам. “GM има сериозни намерения в установяването и поддържането на контактите с тези софтуерни компании с цел развитието на приложения, допринасящи за общо повишаване на удоволствието от собствеността и управлението на автомобила. Tези намерения са част от ангажимента на GM за внедряване на фокусирани върху нуждите на потребителите технологии в марките и моделите на компанията и формирането на професионално общество, в което софтуерните специалисти да си сътрудничат и да спомогнат за развитието на потенциала и възможностите на приложенията за бордови инфоразвлекателни системи.”  
    В световен мащаб GM реализира повече от девет милиона нови автомобила годишно, което създава изключително широка основа от потенциално подходящи за програмни приложения модели, за които да работят специалистите в тази област. След внедряването в избрани модели от американската гама от моделна година 2014, намерението на компанията е с времето да направи платформата достъпна и при продуктите на своите останали глобални марки. Tова ще разкрие нови възможности за индивидуализация на местно ниво.

    В своята SDK платформа GM използва и програмните инструменти, включени в HTML5 Java Script.
    “Създадохме нашата SDK така, че да позволим на специалистите от въшни софтуерни компании да напишат само един-единствен продукт, който след това да може да се насочи и да удоволетвори нуждите на голямо многообразие от бордови системи и крайни потребители,” отбелязва Абрам. “Софтуерните компании могат да преоборудват свои съществуващи програмни инструменти и да ползват модули от други реализирани свои проекти, стига въпросните да отговарят на заложените в технологичната рамка стандарти, изисквания и лицензионни условия. Нашата политика по отношение на приложенията ще осигурява и необходимата гъвкавост за начините, по които развойните софтуерни компании ще удоволетворяват своя търговски интерес в рамките на създадения от тях програмен продукт.”
    GM ще създаде цялостен процес за сертифициране и бизнес модел за създателите на приложения. След като разработят даден свой продукт, външните компании ще могат да ги изпратят онлайн до специализирания oнлайн портал.  Ако получат одобрение от GM, софтуерните специалисти ще могат да пристъпят към следващия етап на тестове и накрая да публикуват своите приложения в каталога, правейки ги достъпни за крайните потребители.
    Онлайн порталът за софтуерните компании включва форумна част за обсъждане на различни аспекти в работата, където развойните компании могат да задават въпроси на технически специалист на GM и да получат отговор. В допълнение към това, порталът ще съдържа и блог, който ще предоставя на софтуерните специалисти актуална информация и новини в тази област. GM ще използва отзивите и информацията, постъпваща в портала от професионалната общност за непрекъснато усъвършенстване на своята нова технологична рамка за създаване на приложения за бордовите системи.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт