728 x 90

FIAT Chrysler спира да произвежда леки коли в САЩ

FIAT Chrysler спира да произвежда леки коли в САЩ

Компанията може и да се казва FIAT Chrysler Automobiles, но от началото на следващата година гигантът няма да произвежда леки автомобили на територията на САЩ. Вместо това, FCA залага сериозно на производството на пикапи и SUV модели от марките Ram и Jeep, а спира сглобяването на Chrysler 200 и Dodge Dart. Все пак FCA ще

Компанията може и да се казва FIAT Chrysler Automobiles, но от началото на следващата година гигантът няма да произвежда леки автомобили на територията на САЩ. Вместо това, FCA залага сериозно на производството на пикапи и SUV модели от марките Ram и Jeep, а спира сглобяването на Chrysler 200 и Dodge Dart.

Все пак FCA ще продължи да произвежда леки автомобили, но това ще става в заводите на компанията Мексико, Канада и други държави, включително и Италия.

Прекратяването на производството на леки автомобили в САЩ е част от плана на главния изпълнителен директор на FCA Серджо Маркионе, който трябва да увеличи оперативните печалби на компанията, която има амбиции да е важен играч на глобалната автомобилна сцена. Накратко, планът на Маркионе на стойност милиарди долари залага на растящата популярност на SUV автомобилите в САЩ, ниските цени на бензина и по-ниските производствени разходи в Мексико.

Маркионе потвърди в сряда в конферентен разговор с аналитици от Уолстрийт, че заводите на FCA в Щатите скоро ще произвеждат само пикапи и SUV модели. Марките Jeep и Ram са тези, на които се крепят продажбите на FCA в Америка, а Chrysler 200 и Dodge Dart, на които се възлагаха големи надежди при представянето им, се оказаха разочарования.

Маркионе се опитва от години да увеличи оперативната печалба на FCA в Щатите и компанията да се доближи по този показател до Ford и General Motors. Със стартирането на този план, това най-вероятно ще се случи, а в Мексико ще се сглобяват и наследниците на Jeep Compass и Jeep Patriot.

Важна част от този план е спирането на производството на 200 в Стърлинг Хайтс, като заводът в Мичиган ще погълне почти 1,5 милиарда долара, за да бъде преоборудван и да започне производството на Ram 1500, като трябва да стане през 2018 година.

Производството на Jeep Cherokee пък ще бъде преместено от Толедо, Охайо в Белведере, Илинойс, за да може в Толедо да се произвеждат повече бройки Jeep Wrangler. Преоборудването на двата завода ще глътне 1 милиард долара и компанията планира да открие 1000 нови работни места.

Маркионе потвърди, че производството на 200 и Dart ще бъде прекратено през декември, но отново напомни, че FCA продължава да търси партньор, който да поеме сглобяването на двата модела.

„Мисля, че имаме някакъв прогрес в тази насока, но все още не мога да ви кажа нищо сигурно”, допълни Маркионе.

По материали на The USA Today

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт