728 x 90

Mazda работи върху революционен бензинов двигател

Mazda работи върху революционен бензинов двигател

Японски медии съобщават, че Mazda разработва бензинов двигател, който ще работи по иновативен начин. Става дума за агрегат, който ще възпламенява бензино-въздушна смес посредством налягане, а не чрез искра. По подобен начин работят дизеловите мотори, които не използват искрови свещи, за да възпламенят гориво-въздушната смес. Очаква се технологията най-накрая да бъде адаптирана и за бензинови

Японски медии съобщават, че Mazda разработва бензинов двигател, който ще работи по иновативен начин. Става дума за агрегат, който ще възпламенява бензино-въздушна смес посредством налягане, а не чрез искра.

По подобен начин работят дизеловите мотори, които не използват искрови свещи, за да възпламенят гориво-въздушната смес. Очаква се технологията най-накрая да бъде адаптирана и за бензинови мотори, като до момента са правени редица почти напълно неуспешни опити в тази посока.

Според информация на Nikkei, подобна технология може да намали разхода на гориво на бензиновите мотори с до 30 процента. Очаква се първият сериен опит в тази посока да дойде чрез новото поколение Mazda3, което ще видим през 2019 година. Тази кола ще може да изминава до 30 километра с един литър гориво.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт