728 x 90

Германци ще конкурират Tesla при батериите

Германци ще конкурират Tesla при батериите

Германски консорциум планира да построи завод за батерии за електромобили, който ще е пряк съперник на Гигафабриката на Tesla. Става въпрос за холдингът Terra E, който сега преговаря с няколко кандидата за място, където да бъде издигнат новият завод с общ капацитет на произвежданите батерии 34 гигаватчаса. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Холгер

Германски консорциум планира да построи завод за батерии за електромобили, който ще е пряк съперник на Гигафабриката на Tesla. Става въпрос за холдингът Terra E, който сега преговаря с няколко кандидата за място, където да бъде издигнат новият завод с общ капацитет на произвежданите батерии 34 гигаватчаса. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Холгер Грицка.

Грицка е бивш шеф на ThyssenKrupp и заслугата за обединяването на 17 германски компании под шапката на Terra E е основно негова, като холдингът успя да се пребори и за помощ от страна на държавата.

Плановете на Terra E са строителството на завода да започне през пролетта на 2019 година, а производствените му мощности да достигнат пълния си капацитет през 2028 година.

Предполага се, че до 2021 година световното производство на батерии за електромобили и хибриди ще се удвои – капацитетът на излизащите на пазара батерии ще скочи от 103 на 278 гигаватчаса. Според данни на Bloomberg, в момента лидери на пазара са корейските гиганти LG и Samsung SDI. Tesla ще излезе на втора позиция в света, в момента, в който заработи Гигафабриката на компанията в Невада, която струва 5 милиарда долара и ще произвежда батерии с общ капацитет 35 гигаватчаса.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт