728 x 90

Nissan прави автономната технология достъпна

Nissan прави автономната технология достъпна

Nissan ще представи новото поколение на електромобила Leaf на 6 септември в Токио, а една от особеностите на новото поколение на модела е наличието на функция за автономно придвижване. Системата носи името ProPilot и след последните тестове в натовареното движение на Манхатън, получи висока оценка. Анализаторите отбелязаха, че системата държи колата в средата на платното,

Nissan ще представи новото поколение на електромобила Leaf на 6 септември в Токио, а една от особеностите на новото поколение на модела е наличието на функция за автономно придвижване.

Системата носи името ProPilot и след последните тестове в натовареното движение на Манхатън, получи висока оценка. Анализаторите отбелязаха, че системата държи колата в средата на платното, както и че автомобилът завива точно и поддържа дистанция спрямо предната кола.

Американските медии отбелязаха, че системата ProPilot и действието й не се отличава особено от работата на разработките на другите компании, но прецедентът е в това, че за първи път тази технология се появява на борда на автомобил, който ще струва около 40 000 долара. Защото съперниците на Nissan в това отношение предлагат доста по-скъпи коли: Mercedes, Tesla, Audi или Volvo.

Повечето такива системи използват по няколко камери и радари и това вдига цената им, докато при Leaf камерата е една, както и радар, които обаче явно са достатъчни.

Засега системата на Nissan се оценява като следващата стъпка в развитието на технологиите, стигнали до адаптивния круиз контрол и предупреждението за напускане на лентата на движение. Така че, все още не сме стигнали до изцяло автономното придвижване.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт