728 x 90

Финландци направиха автопилот за заснежени пътища

Финландци направиха автопилот за заснежени пътища

Финландският научно-изследователски център VTT разработи автопилот, способен да управлява автомобила върху заснежен път, на който не се вижда маркировката. За момента успешно са приключили изпитанията на прототипа с кодово име Martti, построен върху базата на кросоувъра Volkswagen Touareg. В сложни пътни условия през зимата автомобилът успешно се е справил със зададения маршрут при скорост до

Финландският научно-изследователски център VTT разработи автопилот, способен да управлява автомобила върху заснежен път, на който не се вижда маркировката. За момента успешно са приключили изпитанията на прототипа с кодово име Martti, построен върху базата на кросоувъра Volkswagen Touareg.

В сложни пътни условия през зимата автомобилът успешно се е справил със зададения маршрут при скорост до 40 км/ч. Инженерите споделят, че колата може да се движи автономно и по-бързо, но те самите са поставили електронен ограничител. По-нататък специалистите възнамервят да усъвършенстват радарите на системата с автопилот и да добавят системи за общуване с обектите от пътната инфраструктура.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт