728 x 90

Мечтата на родния таксиджия – правят Toyota Prius, работещ на етанол

Бразилското подразделение на Toyota работи усилено по версия на хибридния автомобил Prius, която ще работи на етанол. Всичко останало по колата ще бъде идентично със стандартен Prius, но бензиновият двигател ще използва етанол за по-ниски експлоатационни разходи. Първият прототип беше показан пред представители на властта, учени и медии по време на специална демонстрация в Сао

Бразилското подразделение на Toyota работи усилено по версия на хибридния автомобил Prius, която ще работи на етанол. Всичко останало по колата ще бъде идентично със стандартен Prius, но бензиновият двигател ще използва етанол за по-ниски експлоатационни разходи.

Първият прототип беше показан пред представители на властта, учени и медии по време на специална демонстрация в Сао Пауло. Предстоят неговите тестове и разработка на още екземпляри. 

Причината за избора на етанол вместо пропан-бутан е, че етанолът е изцяло възобновяем източник на енергия, който се добива от захарна тръстика, царевица, захарно цвекло, картофи и житни култури. На практика, този Prius ще може да се движи без капка нефтен продукт с изключение на смазочните течности в мотора.

Бразилия е вторият по големина производител на етилов спирт, като изостава по този показател само от САЩ. Добиването на горивото е силно подпомагано от държавата, като това го прави още по-евтина алтернатива на бензина и дизела.

Етанолът може да бъде използван като гориво в двигателите с вътрешно горене. Като E100 (чист етанол) широко се използва за гориво в Бразилия и Аржентина, като за целта обаче е желателно двигателят да бъде модифициран.

Може да се използва и като добавка към основното гориво в обикновен двигател. В САЩ често срещани са Е10 и Е85, които съдържат съответно 10 и 85% етанол. В Бразилия смеската от 20 – 25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единственият вид гориво, който може да се зареди на горивостанциите. Това гориво отделя по-малко вредни газове при изгарянето си от нормалния бензин.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт