728 x 90

Terrafugia представи радикална концепция за летящ автомобил (видео)

Базираната в САЩ фирма Terrafugia, която е собственост на Zhejiang Geely Holding Group – китайската компания, притежаваща Volvo Cars, вече няколко години се занимава с разработката на летящи автомобили. Подразделението Terrafugia Transition за пътнически транспортни средства, способни да се придвижват както по пътища, така и във въздуха, вече няколко пъти се издигна над земята и

Базираната в САЩ фирма Terrafugia, която е собственост на Zhejiang Geely Holding Group – китайската компания, притежаваща Volvo Cars, вече няколко години се занимава с разработката на летящи автомобили. Подразделението Terrafugia Transition за пътнически транспортни средства, способни да се придвижват както по пътища, така и във въздуха, вече няколко пъти се издигна над земята и дори получи одобрението на американското Федерално управление на авиацията (FAA).

Проблемът с летящите коли е, че във всеки момент половината от възлите и детайлите на такова транспортно средство бездействат – едни се използват при летенето, а други при движението по земята. Анализирайки проблема с "мъртвия товар", инженерите от Terrafugia намират красиво решение в концепта с име TF-2.

За основа на прототипа служи пътническа капсула, която може да се превозва по въздух, прикрепена към летателен апарат с вертикално излитане и кацане. А за обезпечаване на движението по шосета тази капсула се монтира върху автомобилно шаси.

Автоматичната система за стиковане в TF-2 осигурява преместването на капсулата от едното шаси към другото само за две минути. Това време е по-малко от това, което сега трябва на летящия автомобил да се преконфигурира и смени режима на движение.

Летящият апарат TF-2 е по-прост от техническа гледна точка и по-лек – неговото тегло при излитане е 4090 кг. Скоростта му във въздуха е 330 км/ч, а максималната продължителност на полета – 555 км при пълно натоварване.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт