728 x 90

Lexus изпревари Audi и вече продава коли с камери вместо огледала

Lexus е първият в света автомобилен производител, който започна официални продажби на автомобили с камери вместо външни огледала. Пионер стана моделът Lexus ES от ново поколение, предназначен за японския пазар. Внедряването на технологията стана възможно след одобрението на японските власти, които разрешиха да се използват подобни системи в серийни автомобили. Изображението от камерите се показва

Lexus е първият в света автомобилен производител, който започна официални продажби на автомобили с камери вместо външни огледала. Пионер стана моделът Lexus ES от ново поколение, предназначен за японския пазар.

Внедряването на технологията стана възможно след одобрението на японските власти, които разрешиха да се използват подобни системи в серийни автомобили. Изображението от камерите се показва на специални петинчови монитори пред шофьора.

Подобна технология се използва и при електрическия кросоувър Audi e-tron, който обаче се забавя с лансирането на пазара в Германия. Освен това не е ясно колко скоро властите на други държави ще позволят използването на камери вместо традиционните странични огледала.

Сред основните предимства на системата е значителното подобрение в изображението – особено при лошо време. Освен това използването на камери намалява съпротивлението на въздушния поток, което има положителен ефект върху икономията на гориво и шум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт