728 x 90

Руснаци с 10-дневен тест на Skoda Superb като безпилотна кола (видео)

    Експериментален безпилотник, разработен от руската фирма "СтарЛайн", измина в автономен режим около 2500 км от Санкт Петербург до Казан. За преодоляването на този маршрут на безпилотния автомобил StarLine – преработен Skoda Superb, са били необходими 10 дни. По време на пътуването колата с автономно управление се е движила със скорост до 80 км/ч. Експерименталният автомобил

    Експериментален безпилотник, разработен от руската фирма "СтарЛайн", измина в автономен режим около 2500 км от Санкт Петербург до Казан. За преодоляването на този маршрут на безпилотния автомобил StarLine – преработен Skoda Superb, са били необходими 10 дни.

    По време на пътуването колата с автономно управление се е движила със скорост до 80 км/ч. Експерименталният автомобил StarLine е снабден с автопилот от трето ниво, в който са реализирани два основни режима на автономно управление.

    Първият представлява система за поддържане на колата в избраното платно за движение. С помощта на видеокамери и радари електрониката следи за маркировката и направлява по нея автомобила.

    "Вторият режим на автономно управление, който сега усъвършенстваме активно, позволява на автомобила да се движи в условия при липса на маркировка, лошо време, в условия на натоварен градски трафик с множество непредвидими фактори", – поясни ръководителят на проекта "Умен безпилотен автомобил StarLine" Борис Иванов.

    В момента "СтарЛайн" работи върху усъвършенстване на автопилота, създавайки точна пътна карта. Локацията на автомобила се определя с помощта на спътникова и инерционна навигация, и километраж.

    Колата, която се движи по предварителен маршрут, постоянно анализира обкръжението благодарение на сензорите. Въз основа на получените данни електрониката взима решения за необходимите действия.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт