728 x 90

Сензация: Пуснаха роботозирани таксита в Аризона (видео)

Технологичното подразделение на Google – Waymo стартира програмата си Waymo One за роботозирани таксита. Услугата е достъпна за всеки желаещ в няколко града в авериканския щат Аризона. Повикването на такситата "без шофьор" става чрез мобилно приложение, което ще ви показва предварително колко ще ви струва пътуването по избрания маршрут. За да не се притесняват клиентите,

Технологичното подразделение на Google – Waymo стартира програмата си Waymo One за роботозирани таксита. Услугата е достъпна за всеки желаещ в няколко града в авериканския щат Аризона. Повикването на такситата "без шофьор" става чрез мобилно приложение, което ще ви показва предварително колко ще ви струва пътуването по избрания маршрут. За да не се притесняват клиентите, че "няма пилот в самолета", първоначално зад волана ще има шофьори с опит, които винаги ще са готови да се намесят, ако възникне някакъв проблем.

Тарифите се малко по-ниски от конкурентите Lyft и Uber. Например маршрут с дължина 4,6 мили, който отнема 12 минути струва на американския клиент на Waymo 7,32 долара, докато при Lyft и Uber цената е 8,29 и 9,38. Първоначално услугата покрива площ от 300 кв. км и население над 1 млн. души югоизточно от Феникс в градовете Чандлър, Темпе, Меса и Гилбърт.

"Преди 10 години бяхме основани като проект за роботизирани автомобили на Google, който да проучи един елементарен въпрос: как бихме могли да използваме автономната технология, за да направим улиците по-безопасни. Направихме го", доволен е Джон Крафчик, изпълнитилен директор на Waymo.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт