728 x 90

Cosworth направи 1.6-литров, 3-цилиндров мотор с 250 к.с. без турбо

    Cosworth е компанията, с която Aston Martin си партнира по време на разработката на хипер колата Valkyrie. Британците отговарят за V12 мотора, като в процеса на разработка е бил сглобен и 3-цилиндров мотор с работен обем от 1.6 литра. Интересното тук е, че именно този проект е дал началото на работата по V12 агрегата. От

    Cosworth е компанията, с която Aston Martin си партнира по време на разработката на хипер колата Valkyrie. Британците отговарят за V12 мотора, като в процеса на разработка е бил сглобен и 3-цилиндров мотор с работен обем от 1.6 литра.

    Интересното тук е, че именно този проект е дал началото на работата по V12 агрегата. От Cosworth са преценили, че е по-добре да видят дали могат да достигнат висока мощност от този мотор и чак тогава да продължат работата си по-поголемия му брат.

    Всъщност, въпросният 1.6-литров двигател представлява точно 1/4 от 6.5-литровия V12 на Valkyrie по отношение на работен обем, брой цилиндри и максимална мощност. Въпросната пикова тяга е 250 к.с. срещу 1000 к.с. за V12.

    Може би най-любопитната подробност около малкият 3-цилиндров агрегат е, че, въпреки високата си мощност и атмосферното си пълнене, той е напълно легален за употреба, тъй като отговаря на всички емисионни стандарти.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт