728 x 90

Проучване: почти всички нови keyless коли са податливи на лесна кражба

Проучване: почти всички нови keyless коли са податливи на лесна кражба

German General Automobile Club познат по-скоро като ADAC у нас изкара резултатите от доста интересно свое проучване. То обхваща модерните автомобили оборудвани със система за безключов достъп и стартиране на двигателя. От организацията са тествали 237 нови модели автомобили като 230 от тях са били лесно отворени и стартирани чрез специално устройство, което се ползва

German General Automobile Club познат по-скоро като ADAC у нас изкара резултатите от доста интересно свое проучване. То обхваща модерните автомобили оборудвани със система за безключов достъп и стартиране на двигателя.

От организацията са тествали 237 нови модели автомобили като 230 от тях са били лесно отворени и стартирани чрез специално устройство, което се ползва от крадците на автомобили.

Само три коли, и трите производство на Jaguar Land Rover, не са се поддали на манипулациите и са останали заключени, а други четири са били само отворени без да бъдат стартирани.

Този тип съвременни кражби на автомобили се наричат "relay" атаки. Крадците прихващат слаб сигнал от дистанционното и го усилват значително със специални устройства, които могат да бъдат поръчани дори и в интернет.

Смята се, че завиване на ключовете от колата в алуминиево фолио решава проблема, но от ADAC алармират, че това далеч не е така. Дори и съвсем слабо изтичане на сигнал през миниатюрните отвори в намачканото фолио е достатъчно, за да бъде прихванато и усилено.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт