728 x 90

StoreDot обещава: Зареждате пет минути, изминавате 160 км  

Ще може ли Polestar 5 да зареди електричество за 160 км за пет минути? Израелският стартъп StoreDot обещава драстично намалено време за зареждане с новата си технология за батерии XFC. Polestar 5 би трябвало да демонстрира това още през 2024 г. Докато многобройните разработчици на акумулатори се фокусират върху все по-големи капацитети и по-голяма енергийна

Ще може ли Polestar 5 да зареди електричество за 160 км за пет минути? Израелският стартъп StoreDot обещава драстично намалено време за зареждане с новата си технология за батерии XFC. Polestar 5 би трябвало да демонстрира това още през 2024 г.

Докато многобройните разработчици на акумулатори се фокусират върху все по-големи капацитети и по-голяма енергийна плътност, израелският стартъп StoreDot възприема различен подход със своята технология XFC (вж. по-долу) и драстично намалено време за зареждане. До 2024 г. трябва да е възможно енергия за 100 мили (около 160 км) да се зарежда само за пет минути. До 2032 г. StoreDot щял да е в състояние да вкара същото количество енергия в батерията само за две минути. Първото корпоративно сътрудничество с Polestar трябва да даде доказателство за това.

Съвместна работа на StoreDot и Polestar

Това е първата инвестиция на Polestar в друга компания. Въпреки това главният изпълнителен директор Томас Ингенлат има големи надежди за стратегическото партньорство със StoreDot. Задълбоченото до детайли сътрудничество  вече е в напреднал стадий и включва важни интеграции, като технически схеми и охлаждане. Първият тестов автомобил за технологията XFC ще бъде прототип на Polestar 5.

Главният изпълнителен директор на StoreDot д-р Дорон Майерсдорф (вляво) до главния изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат (вдясно).

„Това е голяма стъпка за StoreDot и категорично потвърждение, че нашата революционна технология е готова за масово производство“, казва главният изпълнителен директор на StoreDot д-р Дорон Майерсдорф. „Много сме развълнувани и горди, че Polestar иска да бъде първата автомобилна компания, която ще представи своите свръхбързозареждащи се акумулаторни клетки в пълноразмерен прототип, годен за шофиране.“

Повече за технологията XFC

За бързото поемане на енергия техниката на StoreDot разчита на нов тип батерия. Системата за съхранение на енергия работи с нанотехнология и органични съединения и заменя традиционния литиево-йонен графитен анод с такъв от силиций. Тайната се крие в синтеза с нискомолекулни органични съединения, които превръщат силиция във високоефективен активен материал.

Polestar представи на изложението IAA победителя в конкурс за дизайн – модела Synergy.

Специалният молекулярен състав на наночастиците е станал възможен само благодарение на науката за обработка на данни, базирана върху изкуствен интелект. Патентованата преработка предотвратява обичайното разширяване на обема на силиция и проблемите, свързани със загубата на енергия с течение на времето. Батерията XFC постига забележителна енергийна плътност от 300 Втч/кг, а самите клетки издържат 1000 цикъла на бързо зареждане в лаборатория.

StoreDot вече има дългосрочен стратегически план, който очертава три поколения технологии: Първото е доминираната от силиций технология XFC. Тя ще бъде последвана от полутвърдотелни батерии и след това от постлитиева архитектура. Израелците вече имат и график за следващото десетилетие. „100-за-5“ са обявени за 2024 г., „100-за-3“ – за 2028 г., а „100-за-2“ са ориентирани към 2032 г. Дотогава бъдещето на Polestar може да изглежда като наскоро представеното дизайнерско произведение Synergy (вж. галерията).

Електрическият суперспортен автомобил има само една седалка, разположена централно.


Daimler, Samsung и други са инвестирали в StoreDot

StoreDot демонстрира за първи път, че технологията работи, в средата на май 2017 г. на технологичния панаир CUBE в Берлин. Следващата демонстрация беше направена две години по-късно: батерията на електрически скутер на производителя Torrot беше напълно заредена в рамките на пет минути. „В днешното забързано общество петминутното зареждане, което е възможно благодарение на ултрабързите батерии и съответната инфраструктура, може да направи електромобила толкова привлекателен за потребителите, колкото са бензиновото или дизеловото задвижване“, обясни тогава Майерсдорф.

Сред първите инвеститори в StoreDot по това време са Samsung и руският милиардер Роман Абрамович. През септември 2017 г. компанията набра още 60 млн. долара от нови инвеститори. Сред тях е и подразделението за товарни автомобили на Daimler, което също получи място в борда на директорите на StoreDot. Междувременно към израелската компания се присъедини и петролният концерн BP, който през май 2018 г. инвестира цели 20 млн. долара.


Снимки: StoreDot
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт