728 x 90

Немци създадоха седалка, управлявана с жестове

    Специалистите от сдружение Fraunhofer Society и компания Isringhausen разработиха прототип на автомобилна седалка, настройките на която може да се управляват с жестове. Технологията на немците ще бъде официално представена на Автосалон Франкфурт 2015 през септември. Отстрани на креслото са монтирани редица пиезодатчици, реагиращи при докосването с човешка ръка. Системата се активира при допир да определена

    Специалистите от сдружение Fraunhofer Society и компания Isringhausen разработиха прототип на автомобилна седалка, настройките на която може да се управляват с жестове. Технологията на немците ще бъде официално представена на Автосалон Франкфурт 2015 през септември.

    Отстрани на креслото са монтирани редица пиезодатчици, реагиращи при докосването с човешка ръка. Системата се активира при допир да определена точка, за да се избегне непреднамерено включване на функциите.

    Електрическо поле отчита най-малките докосвания, след като седалката започва да се напасва под човека в зависимост от посоката на движение на неговите пръсти. Позицията на един или друг елемент от креслото се фиксира след няколко натискания в една и съща точка.

    Според инженерите, предлаганата технология ще е полезна за професионалните шофьори и хора, провеждащи много време зад волана. Тя ще им помогне да намалят риска от заболявание на гърба и кръста.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт