728 x 90

Тествахме иновативни спирачни накладки без мед от Ferodo (+ видео)

Тествахме иновативни спирачни накладки без мед от Ferodo (+ видео)

Federal-Mogul Motorparts проведе серия пистови тестове на иновативната си гама спирачни накладки Ferodo Eco-Friction. Те бяха въведени на пазара като оригинално оборудване през 2014 г. от Daimler, които избраха да ги вградят в новия Mercedes-Benz C-Class – голяма галерия. Гамата използва фрикционни технологии с ниско или нулево съдържание на мед. Federal-Mogul е един от първите

Federal-Mogul Motorparts проведе серия пистови тестове на иновативната си гама спирачни накладки Ferodo Eco-Friction. Те бяха въведени на пазара като оригинално оборудване през 2014 г. от Daimler, които избраха да ги вградят в новия Mercedes-Benz C-Class – голяма галерия.

Гамата използва фрикционни технологии с ниско или нулево съдържание на мед. Federal-Mogul е един от първите производители на спирачни системи, които снабдяват производителите на автомобили с този вид спирачни накладки. След Mercedes, също и Audi и FCA решиха да използват щадящата околната среда технология на Ferodo за спирачните си платформи.

Защо без мед?
Медта е ключова съставка при създаването на спирачните накладки, тъй като повишава издръжливостта, намалява нивата на шум, ограничава “тресенето” (трептене при спирачките, което се усеща в кормилото и окачването по време на спирачния процес) и допринася за фрикционната стабилност при широк диапазон от работни температури. Медта съставлява 5 до 20% от масата на накладката при органичните без азбест формули, познати като NAO (или Non Asbestos Organic), и при формули с ниско съдържание на стомана, използвани в Европа, Азия и Северна Америка.

Законодателството в някои щати на Америка изисква премахването на медта от спирачните накладки заради негативното й влияние върху околната среда (смята се, че медта може да повлияе на нивата на кислород във водата). Съдържанието на мед е ограничено на по-малко от 5% от цялото тегло на накладката с тенденция да бъде прогресивно намалено до по-малко от 0.5%.

За да може да се придържат към новите закони, автомобилните производители към момента актуализират спецификациите на спирачните си системи, за да се справят с намаленото съдържание на мед. Това прави алтернативните формули като Ferodo Eco-Friction новият стандарт за всички бъдещи автомобили на световните пазари.

Законодателството, изискващо производителите на накладки да елиминират медта от техните продукти, ще влезе в сила навсякъде по света през 2025 година. Federal-Mogul, благодарение на опита, придобит през годините в развиването на алтернативни формули и фрикционни материали, предрече бъдещите нужди на световните пазари. Много от най-важните автомобилни производители сега разчитат на Federal-Mogul за оборудването на техните автомобили с Ferodo Eco-Friction материали.

Разработката на Ferodo Eco-Friction
Медта е полезен и гъвкав материал, за който не може да бъде намерен един-единствен заместител. Federal-Mogul прекарва пет години в изучаване и тестване на материали, които да я заменят, работейки с технологии, които осигуряват изискваните характеристики без компромис по отношение на представянето. Най-добрата формула до момента комбинира 30 различни материала.

Гамата Ferodo Eco-Friction днес обхваща серия метални сулфиди, минерали, абразиви, влакна, керамични частици и определени типове графит с цел постигане на същите характеристики на триене и износване като тези на накладките с мед. Успехът на проучвателната дейност на  Federal-Mogul в тази област прави компанията световен лидер в производството на фрикционни материали с ниско или нулево съдържание на мед.

Гамата с ниско или нулево съдържание на мед Ferodo Eco-Friction е разработена посредством трибологичен пръстов отпечатък, за да идентифицира алтернативни материали, способни да достигнат същите резултати при представянето като тези на традиционните накладки с мед по отношение на спиране, шум, острота на шумовата вибрация (Noise-Vibration-Harshness (NVH), издръжливост, генериране на спирачен прах. Формулата на Federal-Mogul  Ferodo Eco-Friction осигурява по-висока устойчивост към корозия на ротора и по-добро представяне при статично триене, което е особено важно при спирането по наклон.
 
Формулата на накладките Ferodo Eco-Friction е преминала пълни тестове и ратификация, използвайки множество спецификации, осигурени от автомобилните производители и са съвместими с електрическите спирачки за паркиране, със спирачни системи, които използват “олекотени жила” – по-леки жила, които допринасят за намаляване теглото на автомобила, но подобряват разпръскването на топлината и структурните качества – и с хибридни и електрически автомобили, които са по-тежки от еквивалентни автомобили, оборудвани само с обикновен двигател, поради наличието на електрически батерии.

Дизайнът и разработката на Ferodo Eco-Friction се осъществяват в няколко технически центъра на Federal-Mogul в Европа, САЩ и Азия. Продуктите Ferodo Eco-Friction за OE пазара се произвеждат само в италианския завод Mondovì (CN), докато накладките за следпродажбено обслужване, продавани под търговската марка Ferodo се произвеждат както в Mondovì, така и в други заводи за авточасти по света, като например този в Kostelec nad Orlicí в Чехия.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт