728 x 90

Първа среща с Tiguan Трети

С третото поколение на Tiguan хората от Volkswagen базират своя най-продаван SUV модел върху преработената модулна система MQB evo. Tiguan III е не само по-голям, но и по-комфортен и много по-дигитален. На левия прозорец отстрани на задната седалка, където обикновено се возят децата, е нанесено мъничко изображение на тигър. На десния също има картинка, която

С третото поколение на Tiguan хората от Volkswagen базират своя най-продаван SUV модел върху преработената модулна система MQB evo. Tiguan III е не само по-голям, но и по-комфортен и много по-дигитален.

На левия прозорец отстрани на задната седалка, където обикновено се возят децата, е нанесено мъничко изображение на тигър. На десния също има картинка, която може да бъде разпозната като игуана. От названията на двете животни е произлязло името на автомобила, чието трето поколение ни предстои да шофираме.

От пускането си на пазара през 2007 г. Tiguan е траен пазарен фаворит за германския концерн. Само през последните две години Volkswagen е продал 1,2 милиона бройки в световен мащаб – и 7,5 милиона от първото поколение насам. Сега у нас се появява третото издание; подобно на новия Passat, то е базирано върху MQB evo – последния еволюционен етап на модулната система за напречни двигатели.

Любителите на досегашния прагматичен дизайн ще трябва да свикнат с новата визия, по-заоблените форми и напълно преработената предна част. Новият Tiguan изглежда доста различно от своите предшественици. И това не се ограничава само с външния вид – при усъвършенстването на MQB инженерите от Volkswagen са си поставили амбициозни цели по отношение на ефективността и комфорта при шофиране.


По-голям и по-просторен

Първото нещо, което се е променило, е размерът на SUV модела. Новият Tiguan е с 30 мм по-дълъг (4539 мм) и с 4 мм по-висок (1639 мм) от своя предшественик. Широчината (1842 мм) и междуосието (2680 мм) остават същите. Въпреки това в интериора има малко повече място за движения. Обемът на багажника е нараснал с 37 литра до 652 л.


Нов дисплей и органи за управление

Интериорът е напълно реорганизиран и преработен, а функциите се управляват по-удобно, отколкото при моделите ID например. От Volkswagen твърдят, че са взели предвид конкретни желания на клиентите. За тази цел органите за управление и дисплеите също са преработени ­– те са базирани на модулната информационно-развлекателна платформа от четвърто поколение (MIB4). Нейният екран показва важни функции, като навигация, музика и контрол на климата, на екран с размер до 15 инча (серийно: 12,9 инча). Дисплеят е обрамчен от две сензорни ленти (отгоре и отдолу). На горната лента и на централния начален екран водачът може да зададе индивидуални преки достъпи.

Под дисплея на инфотейнмънт системата вече има сензорен плъзгач с подсветка, който може да се използва за регулиране на температурата или силата на звука. От пръв поглед вниманието привлича големият въртящ се контролер със собствен малък дисплей на централната конзола. С негова помощ могат да се управляват режимите на шофиране, силата на звука на радиото и дори цветовете на амбиентното осветление. Новата графика на „дигиталния кокпит“ включва основни графични конфигурации, като „Classic“, „Progressive“, „Navigation“ или „R-Line“.


Линии на оборудване

У нас новият Tiguan стартира на пазара във версиите на оборудване Life, Elegance и R-Line. Още в Life са налице серийно атрибути като комбинирания контролен уред Digital Cockpit, централния 12,9-инчов дисплей, превключвателя за изживяването при шофиране, предупредителната система Car2X, допълнителната централна въздушна възглавница (отпред) и задните странични въздушни възглавници, комфортните седалки отпред, тризоновия климатроник (Air Care), USB-C гнезда с мощност на зареждане 45 W (отпред), подвижния под на багажника (с регулиране на височината в две степени), черните релси на покрива и множество асистиращи системи. Сред тях са Side Assist (асистент за смяна на лентата), Front Assist (система за аварийно спиране), Lane Assist (асистент за спазване на лентата), ACC (автоматичен контрол на дистанцията), Light Assist (асистент за дълги светлини), Park Assist (асистент за паркиране), Rear View (камера за заден ход) и предна камера за разпознаване на пътни знаци. Също така серийни са App-Connect (интеграция с Apple и Android), LED фаровете, електрическите сгъваеми външни огледала, амбиентното осветление (и за екстериора) и 17-цоловите алуминиеви джанти.


По-високите нива са Elegance и R-Line

По-скъпите варианти на оборудване предлагат още повече. Те включват LED Plus светлини, включително LED напречни ивици отпред и отзад, акустично изолирани прозорци плюс затъмнено стъкло за защита от външни погледи отзад, пакет за амбиентно осветление с три зони на осветяване и 30 цвята, зимен пакет (отопляеми седалки и отопляеми дюзи за миене на стъклата) и предни седалки ErgoActive с масажна функция.


HD фарове с 19 200 светодиода всеки

С HD фаровете на Volkswagen се запознахме за първи път в новия голям Touareg. Сега Tiguan е първият MQB модел, пуснат на пазара с „IQ.LIGHT – HD матрични фарове“. Скъпата светлинна технология обаче се предлага само като опция (1202 лв.). HD е съкращение от High Definition, което предполага висока разделителна способност на светлинните източници. В Tiguan това означава точно 38 400 мултипикселни светодиода – 19 200 малки светлинни източника на всеки фар.


Осем варианта на задвижване: eHybrid, eTSI, TSI, TDI

Volkswagen ще предлага новия Tiguan с осем различни задвижвания: два нови бензинови мотора с мек хибрид (eTSI), две нови plug-in хибридни задвижвания (eHybrid), два турбодизелови двигателя (TDI) и два бензинови турбомотора (TSI). Всички задвижващи системи се съчетават стандартно със скоростна кутия с два съединителя (DSG). Както и при моделите ID, режимът на трансмисията се избира чрез лост на кормилната колона вдясно от волана. Управлението се разбира от само себе си, но все пак изисква привикване: завъртате напред, за да се движите напред („D“), завъртате назад за заден ход („R“), и натискате странично, за да активирате блокировката за паркиране. За всички версии на Tiguan се предлагат и лостчета за превключване на предавките зад волана.


Задвижващи комбинации

Моторът eTSI (1.5 TSI evo2) е най-достъпният източник на задвижване и развива мощност от 96 kW (130 к.с.) или 110 kW (150 к.с.). Двата нови plug-in хибрида от своя страна осигуряват системни мощности от 150 kW (204 к.с.) и 200 kW (272 к.с.). Двата 2,0-литрови TSI двигателя изпращат максимална мощност от 150 kW (204 к.с.) и 195 kW (265 к.с.) към DSG трансмисията и винаги към четирите колела (4Motion). TDI от серията двигатели EA288 evo със 110 kW (150 к.с.) и 142 kW (193 к.с.) са с отлична тяга. По-мощният дизел се предлага само с двойно предаване.


Plug-in хибриди със 100 км електрически пробег

Plug-in хибридните задвижвания за новия MQB, а следователно и за Tiguan, са изцяло преработени. Благодарение на преминаването към 1,5-литров високотехнологичен бензинов двигател (1.5 TSI evo2) с променлива геометрия на турбокомпресора (VTG), ефективен горивен процес TSI evo и нова батерия с капацитет 19,7 kWh (нето; при предшественика: 10,6 kWh), Volkswagen декларира, че Tiguan eHybrid може да постигне електрически пробег от около 100 км.

От това следва, че при повечето ежедневни пътувания Tiguan eHybrid може да функционира като чисто електрически автомобил. Двигателят с вътрешно горене се включва само при необходимост или при по-дълги пътувания. Батерията се зарежда от домашно стенно устройство или други източници на променлив ток с мощност 11 kW, а не само с 3,6 kW, както досега. Освен това двата модела Tiguan eHybrid за първи път ще могат да се зареждат и на бързозарядни станции с постоянен ток с мощност до 50 kW.


Ходова част и поведение на пътя

Версиите, които шофирахме, бяха 1,5-литровият мек хибрид със 150 к.с. и по-мощният дизел със 193 к.с. и двойно предаване (в този ред). Мощността, тягата и реакциите на бензиновия вариант са напълно достатъчни и подобаващи за един семеен SUV модел. Разбира се, когато сте зад волана на силната дизелова машина, няма как да не усетите радостта от напора на 400-те нютонметра и спокойната увереност, че винаги разполагате със солиден запас от мощ. Онова, което сближава двата варианта, е стабилното и сигурно поведение на пътя, което в известна степен се дължи на усъвършенстваната ходова част и електронните системи за контрол.

Базиран на MQB Evo, Tiguan предлага ново поколение адаптивно окачване DCC (Dynamic Chassis Control). Опционалният вариант DCC Pro включва двуклапанни амортисьори. Новият модел е оборудван серийно и с „мениджър на динамиката на шофиране“ – система, която за първи път беше въведена в актуалния Golf GTI. Тази система управлява функции като електронните блокажи на диференциала (XDS) и аспектите на страничната динамика при контрола на амортисьорите (особено в случая на DCC Pro). Индивидуалните спирачни интервенции при колелата и целенасочените промени на твърдостта на амортисьорите подобряват комфорта и динамиката в бързи завои. Управлението на автомобила става по-стабилно, спонтанно и прецизно.

Намалената склонност към накланяне и по-високата странична устойчивост благодарение на четиризвенния заден мост също допринасят за по-добра динамика. Новата настройка на електромеханичния сервоусилвател на кормилната уредба и новите стабилизатори и амортисьори имат за цел да подобрят и безопасността при шофиране. Звучи доста амбициозно, но целта е била Tiguan да се превърне в един от най-пъргавите и комфортни SUV модели на пазара.


Цени и пазарен дебют

Третото поколение на Tiguan първоначално ще се предлага у нас с три нива на оборудване: Life, Elegance и R-Line. Цената на модела започва от 73 317 лева във версията с бензинов двигател със 150 к.с. Ако под предния капак е дизелът със 150 к.с., базовата цена нараства до 78 511 лева. Двойно предаване се предлага при TDI със 193 к.с. на цена от 88 049 лева. През второто тримесечие се очакват plug-in хибридните, а през третото – двулитровите бензинови варианти.  

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт