728 x 90

Верн взе втора титла във Формула Е

    Жак-Ерик Верн стана първият пилот в историята на Формула Е, спечелил две световни титли в историята на шампионата с електрически болиди, след като вчера финишира 7-и в последния старт за сезона в Ню Йорк. Французинът започна уикенда с 32 точки аванс пред Лукас ди Граси, но в събота записа участие в два инцидента и не

    Жак-Ерик Верн стана първият пилот в историята на Формула Е, спечелил две световни титли в историята на шампионата с електрически болиди, след като вчера финишира 7-и в последния старт за сезона в Ню Йорк.

    Французинът започна уикенда с 32 точки аванс пред Лукас ди Граси, но в събота записа участие в два инцидента и не взе нито една точка, което сви преднината му до 22 точки. За неделния старт Ди Граси и Верн се озоваха на един до друг на старта – на шеста редица, но второто състезание в Бруклин се оказа доста по-спокойно в сравнение с лудостта от съботния старт, в който феновете видяха поредица от изпреварвания и катастрофи.

    Вчерашния последен 13-и старт за сезона беше спечелен от Робин Фрайнс, а заедно с него на подиума се качиха стартиралият от полпозишън Алекс Симс и победителят от събота Себастиен Буеми, като с това трето място швейцарецът си гарантира вицешампионската титла в един много труден за Nissan сезон.

    В Ню Йорк пилотите показаха, че трасето в Бруклин дава възможности за много изпреварвания и много грешки, а сезонът завърши с 9 победители в 13 старта.

    След финала на шампионата Верн беше наказан с един ден общественополезен труд заради призивите му по радиото в събота съотборникът му Андре Лотерер да спре на трасето и така да излезе кола на сигурността. Французинът се опита да обясни, че всеки на негово място би направил така, но стюардите уточниха, че той трябва да дава пример за спортсменско поведение.

    Все още не се знае как ще изпълни наказанието Верн, но миналата година подобна санкция получи Макс Верстапен от Формула 1 заради инцидента му с Естебан Окон в Бразилия и холнадецът беше пратен да помага на стюардите във Формула Е в Маракеш.

    Класирането във втория старт в Ню Йорк може да видите тук, а крайното класиране в шампионата – тук.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт