728 x 90

Дакар 2018: Деспре взе втория етап, Peugeot окупира Топ 3

Дакар 2018: Деспре взе втория етап, Peugeot окупира Топ 3

Сирил Деспре спечели битката на пилотите на Peugeot за победата във втория етап на рали „Дакар” с дължина 267 километра в околностите на Писко, Перу. На финала Деспре победи с 48 секунди Стефан Петерханзел и с 3 минути Себастиен Льоб. Вчерашният етап беше първото сериозно изпитание в състезанието, което стартира в събота в Лима, а

Сирил Деспре спечели битката на пилотите на Peugeot за победата във втория етап на рали „Дакар” с дължина 267 километра в околностите на Писко, Перу. На финала Деспре победи с 48 секунди Стефан Петерханзел и с 3 минути Себастиен Льоб.

Вчерашният етап беше първото сериозно изпитание в състезанието, което стартира в събота в Лима, а в първата отсечка с дължина 31 км нито един от пилотите на Peugeot не успяха да стигнат до Топ 10.

В началото на втората отсечка поведе другата звезда на Peugeot Карлос Сайнц, който обаче спука две гуми и в края на етапа се загуби, което го нареди 6-и, на 13 минути от Деспре.

Жинел де Вилиърс с Toyota се оказа най-сериозният преследвач на триото на Peugeot, като пилотът от ЮАР завърши вчера 4-и, на 7,26 минути от Деспре. Етапът се оказа труден за ранния лидер Насер Ал-Атия с другия Hilux, който стартира пръв в неделния етап, но на финала загуби над 12 минути, част от които и заради това, че на навигатора му Матийо Бомел на няколко пъти му става лошо в колата.

Най-сериозният удар обаче тимът на Toyota понесе с отпадането на американеца Брис Мензес, който катастрофира 2 километра след старта на скоростната отсечка. Брис завърши 4-и в първия етап, а вчера се отърва невредим, но навигаторът му Питър Мортенсен е със счупен глезен.

Най-напред от пилотите на Mini вчера завършиха Орландо Теранова с автомобил 4х4, който остана пети и Мико Хирвонен с новото бъги на марката – 7-о място в етапа.

След тази етапна победа Деспре излезе начело в общото класиране с 27 секунди аванс пред съотборника си Петерханзел.

Заводският пилот на Honda Хоан Бареда спечели етапа при мотоциклетистите и поведе в класирането, като това беше 19-а етапна победа в „Дакар” за испанеца. Битката за първото място в етапа беше оспорвана, като Бареда беше предледван от Адриен ван Беверен с Yamaha, който обаче на финала остана на 2,54 минути след него. През втората половина на отсечката още 6 мотористи се събраха в една минута, преследвайки двамата водачи, като борбата за третото място тук спечели Матиас Валкнер с КТМ.

Победителят от миналата година при камионите Едуард Николаев с Камаз спечели втория етап, като беше начело на всички междинни контроли и поведе в общото класиране. Втори остана Федерико Виагра с Iveco, на 3,25 минути. В общото класиране води Николаев, следван от победителя в първия етап Алес Лопрайс с Tatra и Виагра.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт