728 x 90

Дакар 2018: Себастиен Льоб отпадна в петата отсечка

Дакар 2018: Себастиен Льоб отпадна в петата отсечка

9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб отпадна от рали „Дакар 2018” след катастрофа, в която пострада навигаторът му Даниел Елена. Двамата спечелиха отсечката във вторник и вчера стартираха първи по трасето на петия етап от Сан Хуан де Маркона до Арекипа с дължина 266 километра. Инцидентът стана на около 5 километра след старта, като колата

9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб отпадна от рали „Дакар 2018” след катастрофа, в която пострада навигаторът му Даниел Елена. Двамата спечелиха отсечката във вторник и вчера стартираха първи по трасето на петия етап от Сан Хуан де Маркона до Арекипа с дължина 266 километра.

Инцидентът стана на около 5 километра след старта, като колата на Себ се заби между две пясъчни дюни. Себ и Даниел загубиха почти 3 часа, докато изчакат помощ, за да продължат.

Малко по-късно обаче се оказа, че Елена има силни болки в областта на таза и двамата напуснаха маршрута на етапа, за да се приберат директно в бивака в Арекипа.

Вчерашната отсечка беше спечелена от съотборника на Себ в Peugeot Стефан Петерханзел, с което победителят в последните две издания на състезанието излезе начело в общото класиране.

Петерханзел има общо 13 победи в маратонското състезание, а вчера беше и първата му етапна победа за тази година, като на финала той изпревари с почти 5 минути Бернард тен Бринке.

Другата звезда на Peugeot Сайнц се опита да преследва Петерханзел, но затъна в дюните още в началото на етапа, като на финала завърши на 18 минути зад съотборника си. В общото класиране разликата между двамата се увеличи на над половин час.

Тен Бринке се изкачи на третото място в общото класиране след вчерашния етап, а Насер Ал-Атия завърши на 24 минути зад Петерханзел и вече е на 1,23 часа зад французина в общото подреждане. Трети вчера финишира Жинел де Вилиърс с другата Toyota и е на 11 минути зад Ал-Атия след петия етап.

Хоан Бареда с Honda доминира в битката при мотоциклетистите вчера, спечели етапа и заличи 15 минути от изоставането си с 22 минути от водача Адриен ван Беверен с Yamaha. Бареда загуби над 20 минути в третия етап, но вчера беше недостижим за съперниците си в последния етап на територията на Перу.

Матиас Валкнер с КТМ спечели битката за второто място, в която участваха почти още двама много силни претенденти – Антоан Мео с КТМ и Кевин Бенавидес с Honda.

Лидерът в класирането Ван Беверен вчера остана пети, а в общото класиране има аванс от точно 1 минута пред Бенавидес и 1,14 минути пред Валкнер.

Лидерът при камионите Едуард Николаев с Камаз записа вчера третата си етапна победа тази година, въпреки че допусна грешка и камионът му легна на една страна, но екипажът имаше нужда само от няколко минути, за да го върне отново на колела. След вчерашната отсечка Николаев е на почти един час пред преследвача си Федерико Виагра с Iveco.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт