728 x 90

Дакар 2018: Сайнц установява контрол над състезанието

В рамките на уикенда рали легендата Карлос Сайнц успя да установи контрол над развитието на 40-ото издание на маратонското състезание рали „Дакар”, при това точно когато изглеждаше, че съотборникът му в Peugeot Стефан Петерханзел поема към 14-ата си победа в надпреварата. В събота Петерханзел загуби час и половина заради повреда в окачването на неговия 3008

В рамките на уикенда рали легендата Карлос Сайнц успя да установи контрол над развитието на 40-ото издание на маратонското състезание рали „Дакар”, при това точно когато изглеждаше, че съотборникът му в Peugeot Стефан Петерханзел поема към 14-ата си победа в надпреварата.

В събота Петерханзел загуби час и половина заради повреда в окачването на неговия 3008 DKR Maxi, което заличи аванса му от 27 минути пред Сайнц и изведе испанеца на първото място в общото класиране. А в неделя Матадора вече можеше да си позволи да не поема сериозни рискове и завърши на 7 минути зад Петерханзел.

В общото класиране Сайнц води с час и 6 минути пред звездата на Toyota Насер Ал-Атия и с час и 13 минути пред Петерханзел, който е трети след етапа с дължина 498 км между боливийските градове Ююни и Туписа.

Днешният девети етап беше отменен заради лошото време, така че тази седмица Сайнц ще трябва да контролира темпото в още пет отсечки, за да вземе първата си победа в рали „Дакар” с автомобил на Peugeot. Испанецът има една победа в надпреварата – през 2010 година с Volkswagen.

При мотоциклетистите в събота етапът от Ла Пас до Ююни (425 км) беше спечелен от Хоан Бареда с Honda, а Адриен ван Беверен си върна първото място в общото класиране. С 21-ата си етапна победа в „Дакар” Бареда се изкачи от пето на трето място в общото класиране, на 4,45 минути от Ван Беверен. Втори в общото подреждане остана Кевин Бенавидес с Honda, който беше на 3,14 минути от лидера.

В неделя мотористите трябваше да се справят с най-дългия етап в ралито тази година – 498 километра от Ююни до Туписа, а Антоан Мео донесе важна победа на КТМ в отсечката. На финала той победи с Рики Брабек с Honda, който загуби 1 минута в последната част на етапа, а преди това беше начело на 7 от 10-те контроли. Трети остана друг пилот ни КТМ – Тоби Прайс, който в началото на отсечката се бореше за лидерството с Мео.

Бареда беше най-бавен от лидерите, като това най-вероятно се дължи на контузията в коляното, която той получи в седмия етап и Хоан завърши на 12 минути зад Мео.

В челото на класирането Бенавидес отново заличи голяма част от аванса на Ван Беверен, който беше достигнал 3,14 минути, а вчера отново се сви – този път до 22 секунди.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт