728 x 90

Дакар 2018: Нова победа за Петерханзел, драма при мотоциклетистите

Дакар 2018: Нова победа за Петерханзел, драма при мотоциклетистите

Стефан Петерханзел спечели десетия етап на рали „Дакар” от Салта до Белен (373 км), като състезанието навлезе на територията на Аржентина за финалната си част. Това е трета етапна победа за 13-кратния победител в ралито и седми етапен успех за Peugeot тази година. С успеха си вчера Петерханзел се изкачи на второ място в общото

Стефан Петерханзел спечели десетия етап на рали „Дакар” от Салта до Белен (373 км), като състезанието навлезе на територията на Аржентина за финалната си част. Това е трета етапна победа за 13-кратния победител в ралито и седми етапен успех за Peugeot тази година.

С успеха си вчера Петерханзел се изкачи на второ място в общото класиране, като съкрати на 51 минути аванса на съотборника си Карлос Сайнц.

В началото на отсечката Петерханзел и Насер Ал-Атия с Toyota записаха идентично време на първата контрола, но след това французинът контролира надбягването до финала.

До неутрализацията авансът на Петерханзел пред Ал-Атия достигна 2,36 минути, а Сайнц се движеше на почти 13 минути след него. Във втората част на отсечката обаче темпото на Карлос беше съизмеримо с това на Петерханзел и той загуби 5 минути на финала.

Зад двете звезди на Peugeot в челото трети е Ал-Атия, който обаче е на 1,13 часа от лидера.

Десетият етап се оказа решаващ за битката при мотоциклетистите, като Андреас Валкнер с КТМ взе победата и това го изведе на върха на класирането с почти 40 минути аванс. Преди старта на етапа първите шестима в класирането бяха събрани в по-малко от 10 минути, но Адриен ван Беверен падна, а още четирима от лидерите сбъркаха пътя и натрупаха сериозно закъснение.

В началото на втората част на етапа се загубиха Кевин Бенавидес, Тоби Прайс, Хоан Бареда и Антоан Мео, като само Валкнер и Ван Беверен от лидерите уцелиха правилния път. Но звездата на Yamaha падна 3 километра преди финала и получи тежки контузии – счупена ключица плюс контузии на гърдите и гърба и нямаше как да довърши отсечката.

Екипът наDe Rooy Iveco записа двойна победа вчера при камионите като първото място зае Тон ван Генугтен, а втори финишира Федерико Виагра, само на 33 секунди от него. С тази атака Виагра съкрати 20 минути от аванса на водача в класирането Едуард Николаев с Камаз, който сега води с 25 минути пред Федерико 4 етапа преди финала.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт