728 x 90

Toyota: Имаме план за Алонсо и "Дакар"

    В разгара на тазгодишното издание на маратонското рали „Дакар” от Toyota признаха, че имат план, с който да помогнат на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, ако той иска да стартира в офроуд надпреварата. През юни Алонсо спечели „24 часа на Льо Ман” с Toyota, а сега преследва световната титла в супер сезон в световния шампионат

    В разгара на тазгодишното издание на маратонското рали „Дакар” от Toyota признаха, че имат план, с който да помогнат на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, ако той иска да стартира в офроуд надпреварата.

    През юни Алонсо спечели „24 часа на Льо Ман” с Toyota, а сега преследва световната титла в супер сезон в световния шампионат за издръжливост (WEC), като и през 2019 ще кара за японската компания в Льо Ман.

    Сега испанецът, който напусна Формула 1 в края на миналата година, ще стартира в „24 часа на Дейтона”, а след това, най-вероятно през февруари, ще тества един от пикапите на Toyota за рали „Дакар”. За това обяви настоящият лидер в състезанието Насър Ал-Атия, който разкри, че Фернандо има интерес да пробва състезателния му Hilux.

    От централата на Toyota в Япония вече са се свързали с южноафриканския тим Toyota Gazoo SA, за да има компанията план, ако Алонсо реши да стартира в „Дакар”.

    Първата стъпка ще е тест в „контролирана среда”, за да може Алонсо да навлезе в тънкостите на офроуд ралитата, както и да сравни възможностите си с един от най-добрите пилоти, когато става въпрос за справяне с пясъчни дюни – Ал-Атия.

    „Вече бяхме в подобна ситуация – обясни Глин Хол, шеф на южноафриканския клон на Gazoo Racing. – Същото стана и с Жинел де Вилер, който спечели четири титли на ЮАР в пистовия шампионат между 1997 и 2000, никога не беше карал офроуд, а през 2003 – в първия си „Дакар” се класира на 5-о място. Всичко е възможно, но тук става въпрос за трудно състезание.

    „Фернандо е изключителен пилот, всички сме наясно с това. Ако си добър, то ще си добър навсякъде.”

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт