728 x 90

Toyota с първа победа в рали "Дакар"

Toyota с първа победа в рали "Дакар"

Насър Ал-Атия донесе първа победа за Toyota в рали „Дакар” в тазгодишното издание на състезанието, което се проведе изцяло на територията на Перу. Заради включването на няколко етапа с пясъчни дюни в маршрута, пилотът от Катар беше сочен за фаворит още преди старта и той успя да изпълни очакванията на феновете си. Това е трета

Насър Ал-Атия донесе първа победа за Toyota в рали „Дакар” в тазгодишното издание на състезанието, което се проведе изцяло на територията на Перу. Заради включването на няколко етапа с пясъчни дюни в маршрута, пилотът от Катар беше сочен за фаворит още преди старта и той успя да изпълни очакванията на феновете си.

Това е трета победа за Ал-Атия в „Дакар”, като другите дойдоха през 2011 с Volkswagen и през 2015 с Mini. Катарецът подписа с Toyota преди състезанието през 2017, когато отпадна, през 2018 беше втори след Карлос Сайнц с Peugeot, а сега победи.

Ал-Атия беше начело в класирането във всички дни на надпреварата без втория, но пък тогава на първата позиция излезе съотборникът му Жинел де Вилер.

Насър се оказа единственият от фаворитите, който успя да се опази от проблеми и грешки и на финала завърши с 46,42 минути пред Нани Нора. Испанският пилот на Mini записа 4-и пореден „Дакар” без етапна победа, но беше достатъчно постоянен, за да си осигури място на подиума.

Топ 3 допълни 9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб с частен Peugeot 3008 DKR на PH Sport, който спечели най-много етапи, но имаше проблеми с надеждността на колата и навигацията, които го изпратиха на почти два часа зад Ал-Атия на финала.

При мотоциклетистите спечели австралиецът Тоби Прайс с КТМ, като за него това е втора победа. Впечатляващото е, че Прайс кара със счупена китка, тъй като падна по време на тренировки за „Дакар”.

Едуард Николаев с КАМАЗ пък спечели третата си поредна победа при камионите, като изпревари с почти половин час съотборника си Дмитрий Сотников, а трети остана Жерар де Рой, но на над час и половина.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт