728 x 90

Ники Лауда почина на 70 години

    Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда е починал вчера, съобщиха от семейството на бившия пилот. Ники се бореше със сериозни здравни проблеми в последните години, а през август претърпя и трансплантация на бял дроб, след която дълго се възстановява. В началото на 2019 Лауда отново се озова в болница заради грипна инфекция, а

    Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда е починал вчера, съобщиха от семейството на бившия пилот. Ники се бореше със сериозни здравни проблеми в последните години, а през август претърпя и трансплантация на бял дроб, след която дълго се възстановява. В началото на 2019 Лауда отново се озова в болница заради грипна инфекция, а в последните дни се наложи да влезе в болница заради диализа на черния дроб.

    Лауда присъства над 40 години в падока на Формула 1. Той дебютира в световния шампионат през 1971 година, спечели първата си победа през 1974 с Ferrari, а след това спечели и две световни титли със Скудерията – през 1975 и 1977.

    През 1976 Ники оцеля в страшна катастрофа на „Нюрбургринг”, пропусна само две състезания, въпреки, че е бил на прага на смъртта и на „Монца” се върна в битката за титлата срещу Джеймс Хънт, която обаче загуби с 1 точка във финалното състезание в Япония.

    За сезон 1978 Лауда премина в Brabham, където остана по-малко от 2 години, като по време на свободните тренировки за Гран при на Канада през 1979 той реши да напусне Формула 1 и си замина.

    Последваха първите години на Лауда в авиационния бизнес, но през 1982 година McLaren убеди Ники да се върне на пистата и през 1984 той спечели третата си световна титла, като в края на сезона победи само с половин точка съотборника си Ален Прост.

    Лауда сложи край на кариерата си във Формула 1 през 1985, през 90-те години беше консултант на Ferrari, през 2001 стана шеф на тима на Jaguar, но се задържа на този пост едва до 2002.

    От 2012 Лауда беше неизпълнителен директор и акционер в тима на Mercedes, като той е човекът, който убеди Люис Хамилтън да напусне McLaren и да премине в Mercedes.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт