728 x 90

Отборите са против връщането на дозареждането с гориво

    Завръщането на дозареждане с гориво по време на състезанията във Формула 1 може и да не се случи, след като представителите на отборите единодушно гласуваха срещу него на своя среща в Монреал. Това предложение дойде от Стратегическата група за развитието на Формула 1 като идея състезанията да станат по-интересни, но още тогава някои отбори се

    Завръщането на дозареждане с гориво по време на състезанията във Формула 1 може и да не се случи, след като представителите на отборите единодушно гласуваха срещу него на своя среща в Монреал. Това предложение дойде от Стратегическата група за развитието на Формула 1 като идея състезанията да станат по-интересни, но още тогава някои отбори се възпротивиха, тъй като работата в бокса става по-опасна за механиците и пилотите и освен това връщането на дозареждането ще струва скъпо – над 1 милион евро на тим за сезон. След първата година се очаква разходите да спаднат на около 600 000 евро на сезон.

    В крайна сметка връщането на дозареждането във Формула 1 ще направи стратегическите битки на пистата по-интересни, но този елемент няма пряко отношение към увеличаване на броя на изпреварванията в рамките на едно състезание, показа анализ на статистиката на отборите от 2010 година насам.

    Другият елемент, който притесни отборите е, че се иска зареждането на гориво да става с 33 литра в секунда, а не както беше до последно – с 12 литра гориво в секунда. При новата скорост зареждането ще е съизмеримо като време със смяната на гуми, но така се повишава риска от дефекти и пожари в бокса. Бърни Екълстоун държи много на връщането на дозареждането в хода на състезанията, но ако всички отбори са против, той ще трябва да се откаже от идеята.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт