728 x 90

Люис Хамилтън спечели драматичната битка на "Силвърстоун"

Люис Хамилтън спечели драматичната битка на "Силвърстоун"

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели домашната си Гран при на Великобритания, въпреки че стартира лошо и беше изпреварен от Фелипе Маса и атакуван от Валтери Ботас, а после загуби една позиция при рестарта на надпреварата. Люис обаче излезе начело на колоната при първите спирания в бокса с издърпана напред смяна на гумите,

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели домашната си Гран при на Великобритания, въпреки че стартира лошо и беше изпреварен от Фелипе Маса и атакуван от Валтери Ботас, а после загуби една позиция при рестарта на надпреварата. Люис обаче излезе начело на колоната при първите спирания в бокса с издърпана напред смяна на гумите, което се оказа правилното решение.

За финалната третина на надпреварата пилотите трябваше да се справят и с преваляванията над „Силвърстоун”, а точно там с перфектно избран питстоп за смяна на сликовете с гуми интермедия Хамилтън беше недостижим и спечели, следван от съотборника си в Mercedes Нико Розберг и Себастиан Фетел с Ferrari. Двете звезди от първата част на състезанието Маса и Ботас останаха четвърти и пети след стратегически грешки в тима и проблеми с поведението на колите им на мократа писта, а Даниил Квят донесе шестата позиция на финала на Red Bull.

Това е петата победа на Люис този сезон и трета за него във Великобритания, а успехът му беше посрещнат възторжено от 140 000 фенове, запълнили до краен предел трибуните на британското трасе. Хамилтън призна, че лошият старт на пилотите на Mercedes е направил състезанието „интересно за феновете”, след което благодари на публиката за подкрепата.

На старта Маса направи невероятно потегляне и се изстреля начело, въпреки че тръгна трети, а Хамилтън се сражаваше с Ботас, който се опита да излезе втори, след като също тръгна отлично. Още в края на първата обиколка обаче излезе кола на сигурността заради трите последователни инцидента, стартирали в началото от удар на Ромен Грожан с Дениъл Рикардо, оттам последва удар на Грожан с Пастор Малдонадо, а Фернандо Алонсо направи половин завъртане в опит да ги избегне и се удари с Дженсън Бътън, като го извади от състезанието.

При рестарта Хамилтън пробва агресивна атака срещу Маса, но не успя и допусна грешка, а това позволи на Ботас да мине пред него. Малко по-късно, когато темпото на Маса спадна заради проблеми с гумите от бокса на Williams забраниха на Ботас да атакува лидера, а когато най-после това разрешение дойде Маса можеше да поддържа по-висока скорост и Валтери не успя да го задмине.

Това обаче не позволи на двамата пилоти на Williams да се откъснат пред Хамилтън, който като видя, че не може да ги атакува на пистата, спря по-рано – в 19-ата обиколка за нови гуми. С много силна последна обиколка преди пита и 2,4 секунди за смяна на гумите, Хамилтън се върна много бързо, а при следващите смени другите пилоти останаха зад него, като Маса и Розберг спряха едновременно и Нико имаше шанс да мине пред бразилеца в бокса, но Фелипе запази позицията си.

В 36-ата от общо 52 обиколки заваля лек дъжд и в началото не можеше да се определи дали пилотите да спрат за гуми интермедия или да останат на пистата със сликовете. В крайна сметка заваля малко по-силно, спря и след това заваля още по-силно. В това време Хамилтън, който направи точно спиране за гуми интермедия се откъсна напред, а Розберг атакува успешно двамата пилоти на Williams и се върна на второ място. Заради проблемите на Маса и Ботас, Фетел, който малко по-рано изпревари съотборника си Кими Райконен също мина напред и завърши трети, тъй като и той беше повикан навреме за гумите за мокро.

 

Класиране в Гран при на Великобритания:

1. Хамилтън, Mercedes 1:31.27,729 ч.

2. Розберг, Mercedes    +10,956 сек

3. Фетел, Ferrari  +25,443 сек

4. Маса, Williams          +36,839 сек

5. Ботас, Williams         +1.03,194 мин

6. Даниил Квят, Red Bull       +1.18,744 мин

7. Нико Хюлкенберг, Force India    +1 об

8. Кими Райконен, Ferrari      +1 об

9. Серхио Перес, Force India +1 об

10. Фернандо Алонсо, McLaren      +1 об. и др.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт