728 x 90

Валтери Ботас: Можех да натрупам аванс пред Маса

Валтери Ботас: Можех да натрупам аванс пред Маса

Финландският пилот на Williams Валтери Ботас е уверен, че ако в неделя от тима го бяха пуснали да изпревари съотборника си Фелипе Маса, резултатите за отбора на финала в Гран при на Великобритания можеха да са по-различни. Малко след старта Маса и Ботас водеха колоната, но загубиха време, а с това и лидерските позиции при

Финландският пилот на Williams Валтери Ботас е уверен, че ако в неделя от тима го бяха пуснали да изпревари съотборника си Фелипе Маса, резултатите за отбора на финала в Гран при на Великобритания можеха да са по-различни. Малко след старта Маса и Ботас водеха колоната, но загубиха време, а с това и лидерските позиции при първите смени на гуми, а дъждът ги прати още по-назад в класирането – на 4-о и 5-о място на финала.

„Смятам, че ако бях минал пред Маса, щях да натрупам аванс пред него и пред колоната – обясни Ботас пред списание Autosport. – Мисля, че бих могъл да взимам по половин секунда на обиколка, тъй като в последната ми обиколка преди спирането за нови гуми взех аванс от почти една секунда.”

Ботас направи и едно интересно уточнение за ситуацията при рестарта, когато не получи разрешение да атакува Маса, а това е доста важно.

„Не искам някой да ме пуска напред, не смятам, че това е правилно – обясни финландецът. – Това не е истинско състезание. Искам да можем да се надбягваме свободно, аз имах идеален шанс да изляза напред след рестарта, но от бокса ми забраниха да атакувам Фелипе, не получих разрешение да се състезавам с него. По-късно вече ни разрешиха, но втора такава добра възможност така и не се появи.”

Главният инженер на Williams Роб Смедли обясни колебливите действия на тима с идеята, че ако Ботас и Маса са можели да се атакуват, то това е щяло да улесни Хамилтън в атаката му срещу тях. Въпреки думите му обаче, действията на тима от неделя дадоха на Хамилтън точно това, което той искаше – шанс да излезе начело при първите спирания в бокса. Смедли се опитва да обясни грешката на отбора с абсурдни аргументи, но още след финала във Великобритания стана ясно, че в Williams нямат намерение да признават, че са сбъркали – както при рестарта, така и при избирането на момента за смяна на сликовете с гуми интермедия.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт