728 x 90

Лауда: Алтернативните мотори ще унищожат Формула 1

Лауда: Алтернативните мотори ще унищожат Формула 1

Неизпълнителният директор на Mercedes във Формула 1 Ники Лауда отново се обяви срещу „алтернативните” и евтини мотори за малките тимове като обясни, че те ще унищожат световния шампионат и отказа да коментира ролята си при компромиса на производителите на двигатели с ФИА. Лауда има три световни титли във Формула 1 и според списание auto motor

Неизпълнителният директор на Mercedes във Формула 1 Ники Лауда отново се обяви срещу „алтернативните” и евтини мотори за малките тимове като обясни, че те ще унищожат световния шампионат и отказа да коментира ролята си при компромиса на производителите на двигатели с ФИА.

Лауда има три световни титли във Формула 1 и според списание auto motor und sport е посредничил на срещата на Комисията за Формула 1 в Париж, за да се гласува срещу евтините мотори, но в същото време да се даде надежда и на малките тимове.

ФИА обяви, че страните са се договорили да решат проблемите в няколко ключови направления, свързани с двигателите във Формула 1.

Президентът на ФИА Жан Тод призна, че е притеснен от високите цени на моторите, които трябва да плащат малките тимове, което поставя под въпрос оцеляването им. Все пак, говорим за около 30 милиона евро на сезон. Друг проблем е осигуряването на мотори на Red Bull за догодина, въпреки идиотските постъпки на Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко. Бърни Екълстоун иска по-семпли технологии в моторите, както и те да са по-шумни.

ФИА потвърди, че производителите на мотори Mercedes, Ferrari, Renault и Honda ще представят идеите си до 15 януари догодина, а те трябва да бъдат включени в правилата за 2017 и 2018 година.

Ако обаче във ФИА не останат доволни от тези предложения, то федерацията може да се върне към идеята за алтернативни мотори, като преди гласуването беше ясно, че са налице поне три компании, които искат да ги произвеждат: Ilmor, AER и Mecachrome.

„Мисля, че това, което постигнахме на заседанието на Комисията за Формула 1 е добро решение за спорта – обясни Лауда. – Световен шампионат с две различни концепции за двигателите щеше да се превърне в истинска лудост – това щеше да унищожи Формула 1.”

Лауда потвърди, че производителите на двигатели ще обсъждат идеите, които ще предложат на ФИА още този уикенд в Абу Даби.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт