728 x 90

Съучастник на Бърни излиза предсрочно от затвора

    Главната фигура в скандала около продажбата на Формула 1 от мюнхенската банка BayernLB Герхард Грибковски може да излезе предсрочно на свобода. Очаква се Грибковски да излезе на свобода на 3 март, а предсрочното му освобождаване е било одобрена и от втората съдебна инстанция. През 2012 Грибковски беше осъден за корупция, присвояване на пари и укриване

    Главната фигура в скандала около продажбата на Формула 1 от мюнхенската банка BayernLB Герхард Грибковски може да излезе предсрочно на свобода.

    Очаква се Грибковски да излезе на свобода на 3 март, а предсрочното му освобождаване е било одобрена и от втората съдебна инстанция.

    През 2012 Грибковски беше осъден за корупция, присвояване на пари и укриване на данъци и получи 8 години и половина затвор. Досега бившият банкер е излежал пет години и два месеца.

    Делото беше за получения през 2005 година подкуп от Грибковски в размер на 44 милиона евро, дадени му от боса на Формула 1 Бърни Екълстоун. Парите са му били дадени, за да може настоящият собственик на Формула 1 да купи контролния пакет на световния шампионат от BayernBL. Бърни отрича тези пари да са били подкуп и твърди, че ги е дал на Грибковски защото той го е шантажирал, че ще го издаде на британските данъчни власти заради други негови финансови машинации.

    Все пак Бърни също отиде на дело в Германия заради този скандал, но съдът го прекрати, след като Екълстоун плати глоба в размер на 100 милиона евро.

    От 2013 година насам Грибковски се радва на по-лек режим в затвора и само нощува зад решетките. Естествено, предсрочното му освобождаване ще е под условие – бившият банкер трябва стриктно да спазва законите в следващите три години иначе рискува да се върне в затвора.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт