728 x 90

Да си спомним Роланд Ратценбергер

Да си спомним Роланд Ратценбергер

На 30 април 1994 година загина австрийският пилот на тима от Формула 1 Simtek Роланд Ратценбергер. Той катастрофира в съботната квалификация за Гран при на Сан Марино на пистата „Имола”, а ден по-късно на същото трасе загина и легендарният Айртон Сена. В петъчните тренировки пък тежко катастрофира Рубенс Барикело, но оцеля. В квалификацията Ратценбергер катастрофира

На 30 април 1994 година загина австрийският пилот на тима от Формула 1 Simtek Роланд Ратценбергер. Той катастрофира в съботната квалификация за Гран при на Сан Марино на пистата „Имола”, а ден по-късно на същото трасе загина и легендарният Айртон Сена. В петъчните тренировки пък тежко катастрофира Рубенс Барикело, но оцеля.

В квалификацията Ратценбергер катастрофира с 315 км/ч на завоя „Вилньов”, като преди това се чупи предното крило на болида му и се пъха под пода на колата. Автомобилът стана неуправляем и излита от трасето. Предполага се, че крилото е пострадало при по-ранен инцидент на Роланд в квалификацията, когато той излиза от пистата.

В началото на 1994 Роланд подписва за 5 години със Simtek, като в Бразилия не стига до стартовата решетка, но в Япония финишира 11-и.

Смъртта на Ратценбергер остава в сянката на тази на Айртон Сена, но тогавашният президент на ФИА Макс Мозли отива на погребението на австриеца, като обявява, че семейството му има нужда от подкрепа в този тежък момент.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт