728 x 90

Победа за Верстапен, провал за Mercedes в Испания (допълнено с видео)

Победа за Верстапен, провал за Mercedes в Испания (допълнено с видео)

18-годишният Макс Верстапен стана най-младият победител в историята на Формула 1, след като спечели днес Гран при на Испания, пети кръг от световния шампионат. Макс стартира 4-и, но това бързо се превърна във втора позиция, след като потеглилите от първите две места пилоти на Mercedes Люис Хамилтън и Нико Розберг се удариха още в първата

18-годишният Макс Верстапен стана най-младият победител в историята на Формула 1, след като спечели днес Гран при на Испания, пети кръг от световния шампионат. Макс стартира 4-и, но това бързо се превърна във втора позиция, след като потеглилите от първите две места пилоти на Mercedes Люис Хамилтън и Нико Розберг се удариха още в първата обиколка и отпаднаха.

Оттам състезанието се превърна в преследване между Red Bull и Ferrari, като двата тима разделиха стратегиите на пилотите си – Дениъл Рикардо, който поведе от старта кара с три спирания в бокса, колкото направи и Себастиан Фетел, а Макс и Кими Райконен изкараха до края само с две смени на гуми.

Печелившата стратегия на Макс включваше смяна на меките сликове със средно твърди в 15 обиколка, кара с тях до 22, смени ги отново със средно твърди до 32 и оттам с последния комплект средно твърди до финала. Въпреки загубата на сцепление и скорост, Макс успя да опази първото място пред Райконен, а зад тях Рикардо, който получи грешна стратегия от Red Bull спука гума в предпоследната обиколка и загуби битката с Фетел за третата позиция. Все пак Дениъл успя да спре в бокса и успя да се върне на пистата в последната обиколка и да завърти 4-и, на секунда и половина пред Валтери Ботас с Williams, а шести завърши Карлос Сайнц с Toro Rosso.

Инцидентът между двамата пилоти на Mercedes в първата обиколка предизвика мини криза в тима, а пилотите получиха забрана да говорят пред медиите веднага след катастрофата, а шефът им Тото Волф обяви, че ще обяви мнението на отбора, след като стане ясно как се преценили инцидента стюардите на надпреварата.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт