728 x 90

"Монца" остава във Формула 1, европейските писти се завръщат?

"Монца" остава във Формула 1, европейските писти се завръщат?

Очаква се този уикенд официално да бъде обявено, че „Монца” остава домакин на Гран при на Италия, като най-вероятно новата сделка ще е до края на 2019 година. Феновете в цял свят следяха трудните преговори на организаторите на състезанието с Бърни Екълстоун, а намесата на „Имола” не помогна кой знае колко, но в крайна сметка

Очаква се този уикенд официално да бъде обявено, че „Монца” остава домакин на Гран при на Италия, като най-вероятно новата сделка ще е до края на 2019 година. Феновете в цял свят следяха трудните преговори на организаторите на състезанието с Бърни Екълстоун, а намесата на „Имола” не помогна кой знае колко, но в крайна сметка явно вече всичко е решено.

Шефът на Гран при на Италия Анджело Стичи Дамяни е на мнение, че с новия договор на „Монца” ще започне едно своеобразно завръщане на трасетата в календара на Формула 1, след като в последните години световният шампионат все повече се местеше на изток.

„В следващите часове предстоят последните размени на становищата на адвокатите на двете страни и вярвам, че новият договор ще бъде подписан до края на седмицата – обяви на „Монца” Дамяни. – Всички работихме много усилено за новата сделка, но важното е, че Бърни Екълстоун демонстрира търпение. Това е знак, че „Монца” е важна писта и за него.”

Дамяни е твърд застъпник на тезата, че Формула 1 трябва да има повече състезания в Европа, където е концентрирана и основната маса фенове на шампионата.

„Наясно сме, че светът се развива, същото важи и за Формула 1 – обясни той. – Да се надяваме, че ще има повече стартове в Европа, тук организаторите се сблъскват с повече трудности, но не се отказват.”

Наскоро се появи информация, че за да запази Германия в календара на Формула 1 Бърни е готов да намали таксата на състезанието и дори поеме ролята на промоутър на надпреварата.

„Европа е сърцето на Формула 1 – заяви Дамяни. – В световния шампионат е имало много страни, които са се появявали и са изчезвали. Тук не става въпрос за пари, а за култура.

„”Монца”, „Силвърстоун”, „Спа”, Монте Карло – това е Формула 1, Формула 1 е част от ДНК-ата на феновете тук. Ако потърсите резултатите от продажбите на билети за състезанието в Азербайджан, ще видите, че за трите дни на надпреварата не е имало много публика.

„Можем само да се надяваме, че цунамито, което лиши Европа от стартове във Формула 1 ще отслабне и след 2-3 години ще има промяна и в тази посока.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт