728 x 90

Хамилтън взе победа №50, Розберг остава начело

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън взе своята победа №50 в шампионата и спечели за трети пореден път Гран при на САЩ в Остин, Тексас. С тази победа Хамилтън съкрати с 7 точки аванса на съотборника си в Mercedes Нико Розберг, който остава начело в класирането три кръга преди края с преднина от 26

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън взе своята победа №50 в шампионата и спечели за трети пореден път Гран при на САЩ в Остин, Тексас. С тази победа Хамилтън съкрати с 7 точки аванса на съотборника си в Mercedes Нико Розберг, който остава начело в класирането три кръга преди края с преднина от 26 пункта.

Трети в Остин завърши Дениъл Рикардо с Red Bull, който пропусна да се пребори с Нико за второто място заради виртуалната кола на сигурността, която се появи заради отпадането на съотборника му Макс Верстапен. Това позволи на пилотите на Mercedes да направят по един допълнителен стоп без да загубят време и Дениъл нямаше как да им противодейства.

Хамилтън беше начело от старта до финала, като двамата с Нико този път потеглиха добре, но Розберг тръгна да затваря Рикардо, който стартира със супер меките гуми и се справи сравнително добре до влизането в първия завой. Там австралиецът се опита да се измъкне напред, но германецът успя да си върне второто място при първите спирания в бокса.

Оттам нататък двамата пилоти на Mercedes наложиха темпото, което другите не можеха да поддържат, а с този успех Хамилтън се доближи на една победа от постижението на 4-кратния световен шампион Ален Прост.

Победата на Люис беше първата задължителна за него крачка в последната битка за титлата, той трябва да спечели и четирите финални състезания, за да има надежда, че ще спре Розберг по пътя към титлата. Това беше и първа победа за Люис от края на юли, като след лятната пауза Нико взе четири победи в пет състезания.

Състезанието се оказа доста трудно за преследвачите на Mercedes – Red Bull и Ferrari загубиха по една кола, при това при доста странни обстоятелства. Първо, Макс Верстапен се опита да унищожи втория си комплект меки сликове, за да не изостане от лидерите и се скара със състезателния си инженер, който го предупреди като обясни, че не е дошъл на пистата, за да финишира 4-и. Холандецът обаче не успя да стигне до финала, тъй като спря неповикан в бокса и загуби много време докато механиците изнесат гумите за смяната му, а след това получи повреда и отпадна.

После пък състезанието на Кими Райконен беше провалено в бокса на Ferrari, след като единият от пистолетите за развиване на гайките заяде и механикът не успя да го извади, а и гайката не беше завита. Райконен тръгна и почти успя да отскубне пистолета от ръцете на механиците, но още на изхода на бокса получи нареждане да спре, тъй като гумата му щеше да падне малко по-нататък.

В самия край двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с McLaren успя да зарадва феновете със серия атаки срещу Серхио Перес (Force India), Фелипе Маса (Williams) и Карлос Сайнц (Toro Rosso). Испанецът изпревари и тримата в рамките на 2 обиколки и това го изведе на 5-о място на финала. Алонсо ги настигна със средно твърди гуми в добро състояние и веднага поде атаки, като двамата с Маса се удариха в един от обратните завои, но стюардите не наказаха никога за лекия инцидент. Точки взе и другият пилот на McLaren Дженсън Бътън, който завърши 9-и, въпреки че стартира едва 19-и.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт