728 x 90

Малайзия се отказва от Формула 1

    През 2018 година в Малайзия ще се проведе последния старт от Формула 1 на пистата „Сепанг”. Това официално обяви министърът на туризма и културата на Малайзия Насри Абдул Асис. Още през октомври се появи информация, че в Малайзия обмислят да напуснат Формула 1 заради високите разходи по организацията на състезанието, както и заради намаляващите зрители

    През 2018 година в Малайзия ще се проведе последния старт от Формула 1 на пистата „Сепанг”. Това официално обяви министърът на туризма и културата на Малайзия Насри Абдул Асис.

    Още през октомври се появи информация, че в Малайзия обмислят да напуснат Формула 1 заради високите разходи по организацията на състезанието, както и заради намаляващите зрители – по трибуните и телевизорите.

    Според местни медии, зрителите на „Сепанг” за старта от Формула1 намаляват с по 10 процента на година.

    През тази година бяха заети едва 60% от местата, а това се оказа най-лошото постижение от дебюта на пистата и Малайзия във Формула 1 през 1999 година.

    И с оглед на това, че се очаква таксите на организаторите да се повишат, Асис заяви, че трасето няма да кандидатства за място във Формула 1 след 2018 година.

    „Настоящият ни договор е от 2016 до 2018 година и когато приключи, няма да приемаме повече стартове от Формула 1 – обясни Асис. – Публиката на Формула 1 намалява и състезанията вече не са толкова интересни. Всяка година състезанието ни струва 97 милиона долара.

    „В сравнение с първата Гран при на Малайзия, разходите са се покачили десет пъти.”

    В Малайзия много по-популярни станаха състезанията от MotoGP и се очаква инвестициите на държавата да бъдат насочени в тази посока.

    Освен това Асис обясни, че във Формула 1 е много трудно да пробие пилот от Малайзия и вместо е по-добре парите да се инвестират в развитието на млади пилоти, които имат шанс в други шампионати.

    Алекс Йонг, който записа 12 старта за Minardi между 2001 и 2002 е единственият пилот от Малайзия, стартирал във Формула 1.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт