728 x 90

Алонсо бил най-големият проблем на Маса във Ferrari

    В неделя Фелипе Маса ще запише последното си състезание във Формула 1, а феновете на бразилеца могат да съжаляват за възможностите, които той пропусна в битката за световната титла. Между 2006 и 2008 Фелипе спечели 11 състезания за Ferrari, като през 2007 беше в битката за титлата до последните четири състезания, а през 2008 загуби

    В неделя Фелипе Маса ще запише последното си състезание във Формула 1, а феновете на бразилеца могат да съжаляват за възможностите, които той пропусна в битката за световната титла.

    Между 2006 и 2008 Фелипе спечели 11 състезания за Ferrari, като през 2007 беше в битката за титлата до последните четири състезания, а през 2008 загуби борбата за първото място за годината в последната обиколка на последния старт – домашната му Гран при на Бразилия.

    Маса така и не спечели друго състезание след Бразилия 2008, а до края на 2012 – последният му сезон в Скудерията, той винаги оставаше в сянката на съотборника си Фернандо Алонсо.

    И дългогодишният състезателен инженер на Фелипе Роб Смедли е наясно с причината за това.

    „През 2009 тимът на Ferrari беше много добре балансиран между Кими Райконен и Фелипе Маса – обясни Смедли пред UOL Esporte. – Но през 2010 усилията на отбора бяха изцяло фокусирани върху битката на Фернандо за титлата. Това беше проблемът за Маса. Той не получаваше достатъчно подкрепа, така че това няма нищо общо с него или с пилотирането му.”

    Мнозина са на мнение, че тежкият инцидент в Унгария през 2009 също се е отразил на представянето на Маса при завръщането му на пистата, но Смедли не е съгласен с това.

    „Това са глупости – смята Роб. – Още на първия тест след катастрофата Маса постигна времена, които бяха по-добри от тези на постоянните тестови пилоти. Катастрофата никога не е била проблем за Фелипе.”

    Маса дебютира във Формула 1 в Гран при на Австралия през 2002 година със Sauber, а стартът тази неделя в Абу Даби, ще е неговото състезание №250 в световния шампионат. Досега бразилецът има 11 победи и 41 подиума.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт