728 x 90

McLaren остава с Honda и за сезон 2018

    През сезон 2017 във Формула 1 McLaren е единственият отбор, който все още не е спечелил точки. Това се дължи основно на проблемите на британския тим с ненадеждните и недостатъчно мощни системи за задвижване на Honda, като японците успяха тази година да направят крачка назад в сравнение с 2016, когато имаше надежда за прогрес. В

    През сезон 2017 във Формула 1 McLaren е единственият отбор, който все още не е спечелил точки. Това се дължи основно на проблемите на британския тим с ненадеждните и недостатъчно мощни системи за задвижване на Honda, като японците успяха тази година да направят крачка назад в сравнение с 2016, когато имаше надежда за прогрес.

    В последните месеци във Формула 1 усилено се говори, че от McLaren ще се откажат от моторите Honda, но за момента няма нищо, което да подкрепя това предположение.

    В същото време се заговори, че ако McLaren се откаже от Honda, то британците може да се върнат при предишния си доставчик Mercedes, макар и в ролята на клиент, а не на заводски партньор.

    Но шефът на тима на Mercedes Тото Волф обясни, че е много важно Honda да остане във Формула 1 и допълни, че е сигурен, че японците ще решат проблемите си.

    Неговият колега – неизпълнителният директор на отбора Ники Лауда беше доста по-откровен.

    „Не подкрепям идеята Mercedes да доставя двигатели на McLaren – обясни трикратният световен шампион. – Преди две години бях за това да даваме мотори на Red Bull, но сега не бих подкрепил подобно решение. Ние трябва да сме съсредоточени само върху битката с Ferrari и не можем да си позволим да доставяме мотори на още един отбор.”

    Но според германското списание auto motor und sport, цялата тази дискусия ще се окаже напразна, тъй като McLaren ще продължи работата си с Honda и през 2018 година.

    Според правилата във Формула 1, ако един отбор планира да смени доставчика си на мотори за следващия сезон, то трябва да заяви това пред ФИА до 6 май, а до 15 май федерацията да утвърди промяната. От документите на ФИА по този въпрос се вижда, че само един отбор е заявил такава промяна – от Sauber обявиха, че от догодина започват да получават мотори от Honda. От McLaren няма нищо заявено.

    Естествено, предвидена е и възможност доставчикът на мотори да бъде сменен и след 15 май, но това става доста трудно. За да се случи това тимът трябва да получи съгласието на всички производители на двигатели, включително и на Honda. Ако се стигне до този казус, японците няма да дадат съгласието си, защото на практика раздялата им с McLaren ще означава край на проекта им във Формула 1. Без значение какъв договор е подписан със Sauber. И още нещо – ако McLaren се раздели с Honda, то британският тим ще загуби сериозна сума пари, идващи от японците като спонсорство – предполага се, че става въпрос за около 70 милиона евро на година.

    В Honda са уверени, че ще решат проблемите си с недостатъчната мощност, а новата версия на системата за задвижване ще дебютира в Канада. Най-сериозните промени ще са в горивната камера на двигателя с вътрешно горене, като първите подобрения бяха факт още за състезанието в Барселона, където Фернандо Алонсо успя да стигне до третата част на квалификацията.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт