728 x 90

Аржентина иска да се върне във Формула 1

Аржентина иска да се върне във Формула 1

Аржентина полага сериозни усилия, за да се върне в календара на Формула 1 и това може да се случи в близко бъдеще. За последно Гран при на Аржентина се проведе през 1998 година, а в последните години на няколко пъти се появяваха слухове, че надпреварата ще бъде възродена. През 2011 година в покрайнините на Буенос

Аржентина полага сериозни усилия, за да се върне в календара на Формула 1 и това може да се случи в близко бъдеще. За последно Гран при на Аржентина се проведе през 1998 година, а в последните години на няколко пъти се появяваха слухове, че надпреварата ще бъде възродена.

През 2011 година в покрайнините на Буенос Айрес дори започна строителството на нова писта, проектирана от архитектурното бюро Populous. И въпреки усилените преговори за дата през 2014 година, ФИА, ФОМ и Аржентина не се разбраха. Сега обаче идеята е отново актуална и инициативата идва от страна на ФИА.

През миналия уикенд директорът на състезанията във Формула 1 Чарли Уайтинг посети пистата „Оскар и Алфредо Галвес” в Буенос Айрес, където между 1953 и 1998 година са проведени 20 състезания от Формула 1.

Според информация в местната преса Уайтинг е искал да добие представа за реконструкцията, която върви в момента на инфраструктурата на пистата, както и дали това ще е достатъчно, за да отговаря трасето на последните изисквания за организиране на старт от Формула 1.

„Целта ни е да приемем старт от Формула 1”, лаконично обясни Матиас Санчес от аржентинското подразделение на спортния тв канал ESPN, който съпровожда Уайтинг при посещението му на пистата.

Все още обаче няма яснота дали Гран при на Аржентина ще се възроди. В момента има интерес и от други страни, които са били в календара, да се върнат, като се смята, че кандидатурата на Турция е най-силна.

В съседна Бразилия път решиха, че интересът към Аржентина е провокиран от желанието на ФИА и новите собственици на Формула 1, да притиснат организаторите на състезанието в Сао Пауло, за да ускорят процеса на модернизация на пистата „Интерлагос”, където се провежда бразилския старт от световния шампионат.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт